Fostul premier și fost președinte PSD, Adrian Năstase, scrie pe blogul său că Europa devine o ogradă cu dulăi și căței, după ce marile puteri și-au împărțit funcțiile de conducere în UE, lăsând pe dinafară țările din est. 

„„Seniorii” își amintesc semnificația „patrulaterului negru” din perioada 1992-1996. Iată că și la nivelul Uniunii Europene se formează un nucleu de conducere – Germania, Franța, Italia, Spania – care își distribuie, în noul mandat, posturile de conducere la nivelul Uniunii, fără să mai țină seama de „Noua Europă” – Europa centrală și de Est. Este vorba de modelul anunțat, al cercurilor concentrice și, în mod evident, de o alterare a principiilor și valorilor europene. Europa, fără Marea Britanie, devine o ogradă pentru „dulăi”, pe de o parte,  și „căței”, pe de alta.

E adevărat, se spune, Germania ar fi anunțat – vreți un candidat al Europei de Est, îl avem – Klaus Iohannis. Apoi Franța ar fi spus – vreți un candidat al Europei de Est, îl avem – Dacian Cioloș!”, a scris Adrian Năstase.

În final, și-au împărțit între ei posturile importante", scrie Adrian Năstase pe blog.
 
Conform unor surse europene, președintele francez, Macron, este cel care a propus soluția de compromis la care s-a ajuns după ce așa-numiții „capi de listă” ai popularilor și socialiștilor europeni, Manfred Weber și Frans Timmermans, nu au obținut o susținere suficientă din partea liderilor statelor UE pentru a prelua conducerea Comisiei Europene.

Conform compromisului la care au ajuns în final liderii europeni, președinția Comisiei Europene va reveni actualului ministru german al apărării, Ursula von der Leyen, membră a partidului Uniunea Creștin-Democrată (CDU), conducerea Băncii Centrale Europene va fi preluată de franțuzoaica de centru-dreapta Christine Lagarde, actuala șefă a Fondului Monetar Internațional, în timp ce ministrul spaniol de externe, socialistul Josep Borrell, va conduce diplomația europeană, iar premierul belgian, liberalul Charles Michel, va fi președintele Consiliului European.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews