ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Fostul premier și fost președinte PSD, Adrian Năstase, scrie pe blogul său că Europa devine o ogradă cu dulăi și căței, după ce marile puteri și-au împărțit funcțiile de conducere în UE, lăsând pe dinafară țările din est. 

„„Seniorii” își amintesc semnificația „patrulaterului negru” din perioada 1992-1996. Iată că și la nivelul Uniunii Europene se formează un nucleu de conducere – Germania, Franța, Italia, Spania – care își distribuie, în noul mandat, posturile de conducere la nivelul Uniunii, fără să mai țină seama de „Noua Europă” – Europa centrală și de Est. Este vorba de modelul anunțat, al cercurilor concentrice și, în mod evident, de o alterare a principiilor și valorilor europene. Europa, fără Marea Britanie, devine o ogradă pentru „dulăi”, pe de o parte,  și „căței”, pe de alta.

E adevărat, se spune, Germania ar fi anunțat – vreți un candidat al Europei de Est, îl avem – Klaus Iohannis. Apoi Franța ar fi spus – vreți un candidat al Europei de Est, îl avem – Dacian Cioloș!”, a scris Adrian Năstase.

În final, și-au împărțit între ei posturile importante", scrie Adrian Năstase pe blog.
 
Conform unor surse europene, președintele francez, Macron, este cel care a propus soluția de compromis la care s-a ajuns după ce așa-numiții „capi de listă” ai popularilor și socialiștilor europeni, Manfred Weber și Frans Timmermans, nu au obținut o susținere suficientă din partea liderilor statelor UE pentru a prelua conducerea Comisiei Europene.

Conform compromisului la care au ajuns în final liderii europeni, președinția Comisiei Europene va reveni actualului ministru german al apărării, Ursula von der Leyen, membră a partidului Uniunea Creștin-Democrată (CDU), conducerea Băncii Centrale Europene va fi preluată de franțuzoaica de centru-dreapta Christine Lagarde, actuala șefă a Fondului Monetar Internațional, în timp ce ministrul spaniol de externe, socialistul Josep Borrell, va conduce diplomația europeană, iar premierul belgian, liberalul Charles Michel, va fi președintele Consiliului European.