ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Fostul europarlamentar Adrian Severin a reacționat, pe blogul său, la agitația pe care atașatul SUA la București, Dean Thompson,  a creat-o în ultimele zile la Parlament, Președinție și Guvern, pe tema modificărilor aduse la Codul Penal și de Procedură Penală. Severin consideră că gestul diplomatului american este nociv, provocator și umilitor.

Într-un articol postat pe blogul său, Adrian Severin, spune că scrie aceste rânduri ”cu revoltă și îngrijorare”. ”Gestul lui Dean Thompson nu este doar nociv, provocator și umilitor. El este mai ales inutil. Tocmai de aceea este suspect. Chiar nu poate face Departamentul de Stat nimic pentru a trimite în România diplomați pe măsura mizei geo-strategice a acestei țări sau măcar pentru a-și instrui trimișii așa cum se cuvine?”, se întreabă fostul europarlamentar.

”Se pare că nimeni dintre cei care lucrează pe banii contribuabilului american la Ambasada SUA de la București, nu i-a spus domnului Thompson că potrivit hotărârilor CEDO, sursă de inspirație și pentru Codul penal român, "arestarea preventivă se poate dispune numai dacă există indicii temeinice care să conducă la suspiciunea rezonabilă că o anumită faptă penală a fost comisă”. Lucrul este oricum subânțeles întrucât pentru orice om rezonabil suspiciunea nu poate fi rezonabilă decât dacă se bazează pe indicii temeinice. Așadar, mult zgomot pentru nimic. Problema nu este în Codul penal ci în rătăcirea minții procurorilor DNA; sau mai exact în înclinația spre abuz a acestora. În ocrotirea abuzului vede, deci, Dean Thompson cheia succesului în lupta cu corupția”, spune Adrian Severin.
 
Fostul ministru de Externe se întreabă, de asemenea, ”de ce a simțit nevoia însărcinatul cu afaceri american la București să se agite prin Parlament, Președinție și Guvern, făcând valuri în presă, în condițiile în care schimbări mai degrabă simbolice nu au cum periclita lupta împotriva corupției”.

”Deja, Președintele Johannis, pus sub presiune și speriat să nu ajungă țintă, a făcut pasul greșit confundând un proiect legislativ în dezbatere parlamentară cu o lege trimisă spre promulgare și grăbindu-se să declare că nu este de acord cu propunerea de amendare a Codului penal.(...)
 
De aici vin următoarele întrebări: 1. Este Dean Thompson incompetent, iresponsabil sau cu probleme de discernământ? 2. Este Dean Thompson intoxicat de personalul ambasadei (rămas de la ex ambasadorul Gitenstein) sau de contactele lui românești (selectate numai dintr-o anumită parte a societății)? 3.Lucrează Dean Thompson pentru un alt stat decât SUA?”, continuă Severin, concluzionând că România va trăi și cu actualul cod penal iar Parteneriatul americano-român nu va trăi cu demersuri ca acelea ale domnului Dean Thompson.