ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Într-un articol postat pe blogul său,  fostul europarlamentar Adrian Severin face o radiografie exactă a situației din România, spunând că anarhia justițiară” post-cezaristă se suprapune peste "războiul clanurilor interlope” care profită de anemia statului (agravată de dispariția partidelor politice și a liderilor naționali fiabili) spre a-și regla conturile și a obține supremația.

În articolul ”De ce tac ambasadele”, Adrian Severin apreciază că această tăcere a misiunilor diplomatice din România arată că situația le-a scăpat de sub control. Țara se află în pragul incapacității de guvernare, iar  "puterile garante”, se vor înțelege, probabil, asupra unui regim-fantoșă care să gestioneze România din mandat extern. 

”O tăcere de mormânt s-a lăsat deasupra guralivelor ambasade străine de la București. Să își fi băgat oare excelențele lor mintea în cap? Slabă speranță. Tăcerea ambasadelor arată doar că situația le-a scăpat de sub control și de aceea discuția s-a mutat în altă parte. România se află în pragul incapacității de autoguvernare. Clasa politică s-a prăbușit iremediabil. "Sistemul represiunii justițiare” o poate îngropa dar nu înlocui. PSD, PNL, PDL au ajuns doar niște cochilii vide uitate pe fundul unei mări secate. Restul așa ziselor partide sunt simple butaforii. Administrația publică arată asemenea unui alcoolic care s-a înecat cu propria-i vomă”, scrie Severin pe blogul său.

Fostul ministru de Externe consideră că singuri, magistrații și agenții secreți nu pot conduce țara. ”Rămași fără stăpân după retragerea "Președintelui-jucător”, care în schimbul obedienței le-a oferit privilegii, aceștia alcătuiesc acum o armată de ronini în căutarea unui șogun dispus să le mențină statutul”, apreciază Severin.

"Anarhia justițiară” post-cezaristă se suprapune peste "războiul clanurilor interlope” care profită de anemia statului (agravată de dispariția partidelor politice și a liderilor naționali fiabili) spre a-și regla conturile și a obține supremația. Sub ochii noștri alianța între rămășițele instituționale ale "justițiar-populismului neo-cezarist” și "oligarhii neo-feudali” transformă "statul polițienesc” al regimului Băsescu în "stat mafiot”.
 
O asemenea situație nu poate fi tolerată în apropierea liniei de front pe care se confruntă azi Occidentul și Orientul. De aceea protagoniștii globali cu interese în Europa de est și sud est, constituiți într-un conclav sui generis al "puterilor garante”, se vor înțelege, probabil, asupra unui regim-fantoșă care să gestioneze România din mandat extern. După câțiva "prim-miniștri de tranziție” vom primi un "guvern de uniune” pseudo-națională condus de un cvasi-tehnocrat sau invers, un guvern de cvasi-tehnocrați condus de un pseudo-lider politic.
Cu toții par de acord că le trebuie o Românie obedientă și stabilă. Divergențele apar cu privire la direcția relației de obediență. De aceea România va fi adusă în starea de obediență fără a i se permite măcar beneficiul stabilității, conchide Adrian Severin.