ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În plin scandal legat de condițiile în care este ținută Sorina Pintea în arest, deputatul PNL Adriana Săftoiu adoptă un discurs diferit de cel al liderului său de partid, Ludovic Orban, și abordează problema condițiilor din Arestul Central din perspectiva drepturilor omului, într-o manieră civilizată. Adriana Săftoiu arată că asemenea condiții sunt inumane și nu ar trebui să existe într-o țară europeană în secolul XXI. „Arestul central ar trebui să devină muzeu al jegului uman", afirmă Sărfoiu, potrivit stiripesurse.ro.

„Acum trei ani, adică în 2017, am ajuns la Arestul Central. Am ajuns în calitate de membru al Comisiei pentru Drepturile Omului. Primeam sesizări și îmi era greu să știu dacă ceea ce citeam era și adevărat. Și m-am dus. La final, concluzia mea, pe care le-am spus-o si domnilor care erau directorii acelui loc, e că ar trebui închis. Pe veci. Acolo, nici măcar un criminal în serie nu trebuie lăsat. Pentru că altfel gândești la fel ca el. Fără milă.

E un loc/locuri de tortură psihică. Acele spații sunt de pe vremea comunismului. Bătaia fizică înlocuită cu bătaia psihică. E un loc al microbului, al bolii, al jegului, al umilirii. Nu voi intra în detalii aici, am încercat să atrag atenția Camerei Deputaților, în 2017, că nu ne interesează decât pedepsirea, nicidecum recuperarea. Sunt state care au dezvoltat proiecte în acest sens (Suedia, Norvegia) și au redus recidiva. Noi nu ne ocupăm de asta, ci doar cu pedepsirea. Conform filosofiei actuale, persoana care a greșit trebuie ajutată să nu se recupereze niciodată. Să nu i se dea nicio sansă. Și, dacă vrea să plece de acolo, atunci să recunoască și ce nu i-a trecut prin minte să facă. Nu sunt adepta acestei filosofii. Nu vreau să fiu egală în atitudine cu cei pe care îi suspectăm ca nu au milă atunci când săvărșesc fapte penale.

Dar arestul central e un loc care nu ar trebui să mai existe într-un stat care susține că respectă, indiferent de suspiciune, demnitatea umană. Dacă se cere arestarea, după 24 de ore de la reținere, persoana ar trebui mutată în penitenciar. Arestul central ar trebui să devină muzeu al jegului uman. În comparație, orice penitenciar e pensiune demnă de câteva margarete", scrie Adriana Săftoiu pe Facebook.

În schimb, premierul interimar Ludovic Orban a lansat un atac, joi seara, la adresa fostului ministru al Sănătății, Sorina Pintea. Orban a spus că nu a urmărit cazul Sorinei Pintea pentru că nu a avut timp să se uite la televizor, însă a criticat PSD și miniștrii care au avut probleme cu legea.

„PSD ne dă lecții pe sănătate cu minciuni gogonate și cu fake news-uri. Între timp, miniștrii PSD, de-a lungul timpului, unul a fost prins că a luat mită și a renunțat și e trimis în judecată, Beuran, altul este în cercetare penală, doamna Pintea, conform informațiilor publice prezentate a fost prinsă în flagrant luând mită. V-am spus aceste elemente pentru a prezenta cine ne dădea nouă lecții pe sănătate: un om care a fost ministrul Sănătății și care s-a întors director la spital și care are astfel de obiceiuri, îmi pare rău, dar din punct de vedere al cinstei, al calității, îmi pare rău, dar nu poate fi apărat sub nicio formă”, a spus Orban.

El a adăugat că nu a văzut imaginile cu Sorina Pintea adusă la spital, în urma cărora avocații fostului ministru spun că i-au fost încălcate mai multe drepturi, că a fost expusă în situația în care se află, adusă în cătușe la medic și împinsă de un agent din escortă.