ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Deputata Adriana Saftoiu, vicepreședintele Comisiei parlamentare de Anchetă privind situația cazurilor copiilor dispăruți, a scris într-o postare pe Facebook că ONG-urile din domeniu au relatat ca există Direcții de Protecția Copilului care furnizează „marfă” pentru rețelele de trafic de persoane, respectiv prostituție și/sau cerșetorie.


”Ultima audiere a fost șocantă ca informații și concluzii,” a scris Adriana Săftoiu pe Facebook
 
”Am avut o altă întâlnire cu un ONG care se ocupă de trafic de persoane. Informațiile au venit să confirme și să adauge la ceea ce au spus în ultima audiere alte două ONG-uri care sunt implicate în combaterea acestui flagel. Plecând de la informația primită la prima audiere din cadrul Comisiei – unde reprezentantul MAI a afirmat că 40 la sută dintre copiii dispăruți (plecare voluntară cu recidivă) provin din DGASPC – am mers pe firul informației.
La cea de-a treia audiere, ONG-urile invitate la audieri au relatat că există Direcțiii Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (ne-au fost nominalizate județele în cauză) care furnizează "marfă” pentru rețelele de trafic de persoane, respectiv prostituție și/sau cerșetorie.
 
Rețelele sunt aproape imposibil de destructurat, fiind o încrengătură între "instanțe, poliție, politicieni”, conform afirmațiilor de la audieri. Ne-au fost prezentate cazuri concrete, unde dosarele sunt fie dosite, fie clasate pe motiv că minora a consimțit sexul.
 
România figurează în multe rapoarte internaționale ca țară-sursă în Europa pentru trafic de persoane. A fost și o instituție arătată cu degetul (mă abțin încă să o nominalizez până va fi și aceasta audiată), rolul ei fiind să promoveze o strategie și să acționeze în sensul combaterii traficului de persoane. Din ceea ce s-a afirmat în audieri și în discuțiile purtate cu reprezentanți ai societății civile care acționează pentru combaterea traficului, instituția respectivă stopează demersurile acoperind "peștii mari de ape tulburi” (am citat din audieri).
 
Acum câteva zile, a fost făcut public un raport al UK pe acest subiect. România figurează acolo cu o rețea de trafic care operează pe teritoriul UK. Cooperarea cu instituțiile din România pare a fi inexistentă sau total ineficientă și formală. Nu știu care va fi finalul acestor audieri, dar e imposibil să mă fac că nu aud ceea ce se spune și că nu văd documentele. Cred că subiectul ar trebui inclus, de urgență, între priorități, pe agenda instituțiilor statului”, a scris Săftoii.


Înființarea unei Comisii care să ancheteze disparițiile de copii din România a fost decisă, în martie, de Camera Deputaților, propunerea fiind făcută la finalul anului 2019, după cazul fetelor dispărute din Caracal.
Comisie de anchetă și-a propus să analizeze motivele care duc la dispariția copiilor, modalitățile de prevenire, dar și să analizeze activitățile instituțiilor abilitate la nivel central și local în soluționarea cazurilor copiilor dispăruți. „Din datele puse la dispoziție de către Inspectoratul General al Poliției Române rezultă că, în perioada ianuarie 2016 - octombrie 2019, la nivel național s-au înregistrat 17.669 minori dispăruți. În 2019 au fost înregistrate aproximativ 4000 de cazuri de copii dispăruți, doar 3.600 au fost găsiți”, precizează inițiatorii în proiectul de înființare a Comisiei.