ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Baroneasa Michelle Mone, membră a Camerei Lorzilor, și soțul ei, Douglas Barrowman, au bunuri în valoare de 75 de milioane de lire sterline, inclusiv o casă de lux din Belgravia, o proprietate în Insula Man și 15 conturi bancare, dezvăluie Daily Mail.

 
Conform sursei citate, procurorii au înghețat suma de 75 de milioane de lire sterline din activele deținute de Michelle Mone și soțul ei, în cadrul unei anchete în curs de desfășurare privind acuzațiile de fraudă la o firmă de deținută de cei doi, înființată în timpul pandemiei, căreia i s-au acordat contracte guvernamentale în valoare de 200 de milioane de lire sterline.

"Baroneasa Bra" Mone și soțul ei, Doug Barrowman, au declarat că nu s-au opus solicitării Parchetului Coroanei (CPS) de a impune restricții asupra activelor, care includ o casă în Belgravia, o proprietate în Insula Man și 15 conturi bancare.

CPS a solicitat ordinul judecătoresc în numele National Crime Agency (NCA), care investighează compania PPE Medpro din mai 2021, pe fondul unor suspiciuni de activitate infracțională legată de achiziția de contracte PPE de către aceasta.

PPE Medpro este deținută de un consorțiu condus de Barrowman; ulterior, s-a dovedit că firma a fost plasată pe o bandă prioritară pentru pandemii VIP pentru contracte guvernamentale în urma unei recomandări a colegului conservator Mone, care inițial a negat orice legătură cu firma.

Ulterior, aceasta a recunoscut că a mințit jurnaliștii cu privire la legăturile sale cu compania, declarând pentru BBC: "Nu am încercat să trag de mânecă pe nimeni". Când a fost întrebată despre faptul că a mințit presa, ea a spus: "Nu este o crimă". 

Detaliile ordinului judecătoresc, adoptat în temeiul Legii privind produsele infracțiunilor, au fost raportate pentru prima dată de Financial Times.

Printre activele afectate se numără 4 Chester Square din Belgravia, o casă din Londra achiziționată de firma Chester Ventures din Insula Man pentru aproape 9,25 milioane de lire sterline, în vederea reamenajării și vânzării proprietății.

Proprietatea Ballakew Estate a cuplului de pe Insula Man, care a fost percheziționată de NCA în aprilie 2022, este, de asemenea, vizată de ordinul judecătoresc, la fel ca și conturile bancare deținute la Coutts, C Hoare & Co și Goldman Sachs International.

Nouă proprietăți din zona bogată Park Circus din Glasgow, care sunt deținute prin intermediul unor companii cu sediul în Insula Man, fac, de asemenea, parte din ordin.

The FT relatează că 4 Chester Square - pe care baroneasa Mone ar încerca să o vândă - poate fi vândută atât timp cât CPS este notificat în prealabil, iar veniturile sunt păstrate într-un cont bancar din Marea Britanie.

Proprietățile din Glasgow nu pot fi vândute, dar veniturile din chirii nu sunt restricționate; se pare că ordinul prevede că valoarea activelor restricționate trebuie să fie de cel puțin 75 de milioane de lire sterline.

Un purtător de cuvânt al baronesei Mone, care a făcut avere cu imperiul de lenjerie Ultimo, și al domnului Barrowman a declarat că ordinul judecătoresc a apărut ca "rezultat al unui proces consensual în timpul căruia au avut loc negocieri cu CPS".

Aceștia au declarat pentru FT: 'Aceasta permite ca afacerile și activele mai largi ale familiei Barrowman să funcționeze normal și fără restricții sau incertitudini.

'Doug și Michelle nu au contestat cererea și au fost bucuroși să ofere aceste bunuri, ceea ce înseamnă că pot începe mai repede sarcina de a-și dovedi nevinovăția'.

Un ordin interimar, care nu mai este în vigoare, enumerase entitățile din Insulele Virgine Britanice și LM Yachts înregistrate în Insula Man.

LM Yachts deține iahtul cu vele de 39 de metri Lady M, pe care Mone și Barrowman și-au petrecut vacanța în timpul pandemiei din 2021.

PPE Medpro face obiectul unei anchete a NCA de mai mulți ani, după ce ar fi livrat echipamente de protecție personală defecte guvernului în timpul pandemiei Covid. 

Ulterior, s-a aflat că baroneasa Mone a recomandat firma pentru programul de achiziții publice accelerate al guvernului în primele zile de izolare.

Compania a fost înființată în mai 2020 și a primit un contract de 81 de milioane de lire sterline pentru măști de față o lună mai târziu, urmat de un contract de 122 de milioane de lire sterline pentru halate chirurgicale, potrivit unui raport al Comisiei pentru conturi publice.

Baroana Mone a făcut apoi obiectul unei anchete a Lorzilor cu privire la rolul ei în obținerea de contracte pentru companie la începutul anului 2022; această anchetă este suspendată în timp ce ancheta NCA continuă.

Între timp, Departamentul de Sănătate și Asistență Socială a inițiat la rândul său proceduri legale împotriva PPE Medpro, susținând că halatele nu erau adecvate pentru utilizare.

În tot acest timp, Mone a negat că ar fi avut vreo implicare cu PPE Medpro; avocații ei au emis declarații de presă în care au afirmat că "nu are nicio legătură cu PPE Medpro în nicio calitate".

În decembrie 2022, pe măsură ce informațiile privind implicarea ei și a soțului ei în această firmă se intensificau, ea și-a luat un concediu pe termen nelimitat din Camera Lorzilor.

O declarație a biroului ei, publicată în decembrie 2022, suna astfel: "Cu efect imediat, baroana Mone își va lua un concediu de odihnă... pentru a-și curăța numele de acuzațiile care i-au fost aduse pe nedrept".

Ea votase ultima dată în aprilie în acel an și nu mai luase cuvântul în Lords din martie 2020. Ea nu mai este membră a Partidului Conservator.

La sfârșitul anului 2023, ea și soțul ei au recunoscut că contractele PPE Medpro au dus la un profit de 60 de milioane de lire sterline pentru companie.