ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Premierul canadian Justin Trudeau anunță achiziționarea de la Statele Unite a unui sistem de apărarea antiaeriană de tip NASAMS care să fie donat Ucrainei, relatează AFP. Este vorba despre primul sistem antiaerian de tip NASAMS pe care Canada urmează să-l doneze Ucrainei, anunță Ottawa, care estimează valoarea acestei donații la 406 milioane de dolari canadieni (282 milioane de euro), scrie news.ro, citat de ȘtiripeSurse.

Justin Trudeau a făcut acest anunț marți, în urma unei întâlniri bilaterale cu președintele american Joe Biden, la Ciudad de Mexico. Acest sistem de apărare este menit să contracareze bombardamente masive ale Rusiei care vizează infrastructuri critice ucrainene.

„Aceasta este prioritatea numărul unu. Din acest motiv, Canada cumpără un sistem avansat de rachetă de tip sol-aer de la Statele Unite și-l donează Ucrainei”, a anunțat ministrul canadian de Externe Anita Anand, în urma unei discuții cu olomogul său ucrainean Dmitro Kuleba.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat gestul Canadei.

„Vă mulțumim că ne ajutați să ne protejăm cerul, NASAMS-ul pe care Canada l-a cumpărat pentru noi va fi un scut solid pentru orașele și cetățenii noștri”, a dat asigurări într-un mesaj postat pe Twitter Zelenski. În afară de acest sistem, Canada a donat Ucrainei blindate, obuziere, haine de iarnă și muniție, pentru a o ajuta să respingă ofensiva rusă.

Multe alte țări au furnizat Kievului sisteme de apărare antiaeriană, între care Statele Unite, Norvegia, Spania, Germania și Franța.