ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Reprezentanții cercurilor de afaceri din Ucraina îndeamnă protestatarii polonezi să se așeze la masa negocierilor și să înceapă un dialog cu privire la cererile părților și modul în care acestea pot fi satisfăcute, se specifică într-un comunicat al Asociației Businessului de Afaceri (ABE), scrie BucPress.

"Grevele au deja consecințe negative pentru ambele părți, în general, și pentru UE și lume – întreruperea lanțurilor de aprovizionare, întârzieri în termenele de livrare a produselor, încălcarea obligațiilor contractuale cu partenerii, deteriorarea produselor cu termen de valabilitate limitat și, ca rezultat, pierderi financiare și de reputație directe etc.”, explică asociația.
 
Conform informațiilor din mediul de afaceri, situația este acum mult mai gravă decât la sfârșitul anului trecut.

"Prin urmare, în situația ce s-a creat, dorim să reamintim colegilor polonezi despre necesitatea respectării Acordului dintre Ucraina și Republica Polonia de bună vecinătate, relațiile de prietenie și cooperare din 30.12.1992, în care părțile s-au angajat să dezvolte relații în spiritul prieteniei, cooperării, respectului și înțelegerii reciproce”, au precizat experții.

În același timp, ABE se adresează instituțiilor europene, deoarece în prezent este dificil să fie găsite soluții în care situația va fi rezolvată în curând, cel puțin până nu se va crea un mijloc eficient la nivelul UE care să împiedice blocarea frontierei.

"Și deoarece astfel de acțiuni aduc prejudicii intenționate nu doar economiei ucrainene, ci și celei europene, Asociația se adresează Comisiei Europene, guvernului Poloniei, cu rugămintea de a rezolva situația, de exemplu, prin adoptarea unei decizii de interzicere a grevelor la trecerile de frontieră, care sunt obiecte de infrastructură critică, sau orice altă decizie care ar ajuta să direcționeze aceste, și probleme similare, într-o direcție civilizată și de dialog, precum și să fie luate măsuri pentru a-i aduce la răspundere pe cei care comit acțiuni ilegale”, au concluzionat în asociație.

În plus, Asociația Antreprenorilor Ucraineni și Asociația "Clubul ucrainean al businessului agrar” au apelat la partenerii polonezi să înceapă o discuție constructivă cu privire la instrumentele eficiente de gestionare a fluxurilor de export. Unul dintre aceste instrumente poate fi mecanismul de licențiere a exporturilor, care beneficiază de sprijinul părților române și bulgare.

"Fiecare zi de blocaj a transportatorilor auto la granița Polonia-Ucraina reduce volumul comerțului cu 70 de milioane de dolari și cauzează pierderi directe țărilor și participanților la lanțul de aprovizionare. Protestatarii și mass-media poloneze răspândesc știri false despre calitatea scăzută a produselor ucrainene, utilizarea pesticidelor și OMG-uri interzise în Europa, controlul predominant al corporațiilor occidentale asupra sectorului agrar ucrainean, etc.”, se menționează în comunicat.

În plus, potrivit experților, sub amenințare vor fi aduse rezultatele economice în sectorului agroalimentar polonez, care, datorită importului ucrainean de furaje, a reușit să crească exportul de produse carne și lactate către UE cu 29% (35 miliarde de euro) și către Ucraina – cu 16% (1 miliard de euro), mai scrie BucPress.