ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Oamenii au ieșit inițial în stradă pentru a protesta față de încarcerarea fostului președinte Jacob Zuma săptămâna trecută. De atunci, protestele au degenerat rapid în jafuri și revolte. Peste 70 de persoane au murit după ce demonstranții au ieșit în stradă pentru a protesta față de încarcerarea lui Zuma, informează DW.

Bilanțul morților în timpul tulburărilor din Africa de Sud a crescut la 72, au anunțat marți autoritățile.

Mulți oameni sunt frustrați de inegalitatea și sărăcia din țară, care au fost exacerbate din cauza restricțiilor severe menite să blocheze răspândirea COVID-19.

Potrivit autorităților de stat și provinciale, bilanțul morților include 19 decese în Gauteng și 26 în KwaZulu-Natal. Gauteng include orașele Pretoria și Johannesburg, în timp ce KwaZulu-Natal, în est, este statul natal al lui Zuma.

Cadavrele a 10 persoane au fost găsite luni seară după o debandadă într-un centru comercial din Soweto, a declarat premierul din Gauteng, David Makhura.

Marți au început patrule militare în Gauteng și KwaZulu-Natal pentru a ajuta forțele de ordine locale, dar revoltele au continuat.În Durban, capitala provinciei KwaZulu-Natal și un important centru de import-export, sute de jefuitori au jefuit depozite și supermarketuri.

Imagini aeriene ale canalului local eNCA au arătat fum negru ieșind din mai multe depozite și moloz pe străzi.
 
 
 
 
 
Protestele au pornit inițial ca sprijin pentru Zuma, care săptămâna trecută a început o condamnare de 15 luni pentru sfidarea instanței.

El a fost condamnat la închisoare pentru că a sfidat un ordin al Curții Constituționalede a depune mărturie în cadrul unei anchete care investighează corupția la nivel înalt în timpul celor nouă ani de mandat, până în 2018.

Sentința de închisoare a marcat o cădere semnificativă pentru Zuma, care a fost un important activist anti-apartheid și lider al mișcării de eliberare devenită partid de guvernământ, Congresul Național African (ANC).

Însă susținătorii săi de bază, inclusiv mulți din KwaZuli-Natal, au protestat, furioși din cauza sentinței lui Zuma. Aceștia susțin că acesta este victima unei hărțuiri motivate politic de către aliații succesorului său și actualul președinte, Cyril Ramaphosa.

Totuși, nemulțumirea este răspândită în general în Africa de Sud, nu în ultimul rând din cauza unei rate a șomajului de peste 30% și a cifrelor privind șomajul în rândul tinerilor care sunt și mai mari.