ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Agenția de evaluare financiară Fitch a revizuit perspectiva de rating a României de la stabilă la negativă și anunță o adâncire a deficitului bugetar până la 8% din PIB în 2020, semnificativ peste prognoza oficială a Guvernului, de 6,7%, pe care a fost construită recenta rectificare bugetară, a informat, sâmbătă agenția Fitch, citată de Profit.ro.

Astfel, agenția estimează că economia va scădea cu aproape 6% anul acesta, mai mult decât triplu față de proiecția de doar -1,9% a autorităților de la București.

Potrivit Fitch, deficitul bugetar va ajunge la 8% din PIB în 2020, reflectând scăderea amplă a încasărilor statului, cauzată de declinul celor mai multe sectoare ale economiei, dar și de creșterea cheltuielilor bugetare, determinată în parte de stabilizatorii fiscali automați.

„România nu a reușit să profite de condițiile macroeconomice favorabile din ultimii ani pentru a își îmbunătăți situația deficitului, acesta ajungând la 4,6% în 2019 (cel mai mare din UE și în condițiile în care media țărilor cu rating BBB este de 1,6%). Guvernul a revizuit ținta de deficit pe 2020 la 6,7% din PIB (de la 3,6% inițial), după introducerea mai multor măsuri de sprijin, care includ creșterea cheltuielilor cu sănătatea, mai multe măsuri fiscale și de venituri pentru companiile afectate și pentru lucrători, precum și majorarea garanțiilor pentru credite. Aceste măsuri reprezintă 3% din PIB (sub nivelul pachetelor de ajutor la care s-au angajat alte state din regiune) și sunt parțial finanțate prin accelerarea absorbției fondurilor UE”, mai spun cei de la Fitch.

Agenția estimează că România va suferi o contracție economică de 5,9% în 2020 și că rata șomajului va urca de la 3,9% la 8%, ceea ce va reprezenta cea mai mare majorare  înregistrată vreodată. Datoria publică este așteptată să crească de la 35,2% la aproape 45% din PIB, cel mai mare nivel consemnat din 1999 încoace.

„Deși România este mai puțin dependentă decât alte țări din regiune de sectorul serviciilor, grav afectat de pandemia COVID-19 (turism, transport etc), așteptăm o contracție puternică a consumului, investițiilor și exporturilor, ca urmare a faptului că cererea globală, dar și activitatea economică internă, vor suferi de pe urma măsurilor de carantină și a prăbușirii încrederii”, mai afirmă analiștii Fitch Ratings.

Ulterior, pentru 2021, așteptarea este ca deficitul să scadă la 4,2% din PIB, ca urmare a revenirii economiei. Agenția precizează că prognoza se bazează pe ipoteza că Guvernul va reduce sau va abandona cu totul majorarea cu 40% a pensiilor programată pentru septembrie și va limita viitoarele majorări salariale.