ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Astra Zeneca. Potrivit ultimului raport al Agenției franceze a Siguranței Medicamentului, din 22 iulie 2021, cazurile de miocardită și pericardită sunt oficial recunoscute ca efecte secundare ale serului Covid anglo-suedez, recunoaște presa franceză. Dar aceste efecte au fost recunoscute la aceeași dată și pentru serurile Covid bazate pe ARN mesager, produse de Pfizer și ModeRNA.

Potrivit unui raport recent al Agenției Naționale pentru Siguranța Medicamentelor din Franța, publicat la 23 iulie, „22.557 de cazuri de reacții adverse au fost analizate de către centrele regionale de farmacovigilență raportoare (Amiens și Rouen). Marea majoritate a acestor cazuri se referă la sindroame asemănătoare gripei, adesea de intensitate mare (febră ridicată, dureri musculare, cefalee). În cadrul supravegherii specifice a cazurilor de miocardită și pericardită asociate vaccinării, comitetul consideră, în urma analizării datelor, că este vorba de un semnal potențial pentru vaccinul AstraZeneca”. De la începerea campaniei de vaccinare, au fost raportate 10 cazuri de miocardită și 38 de cazuri de pericardită. Totuși, autoritățile insistă că acestea nu pun sub semnul întrebării raportul beneficiu/risc al serului Covid. Însă produsul AstraZeneca nu se mai administrează din 29 martie 2021 decât persoanelor de peste 55 de ani, iar pe 20 iulie, ministrul sănătății, Olivier Véran, a anunțat că toate noile livrări în Franța de seruri Covid de la AstraZeneca prevăzute în contractului cu laboratorul au fost convertite în donații către țările în curs de dezvoltare prin intermediul programului Covax. Ce mai filantropie, să le „dăruiești” africanilor vaccinuri care paradesc francezi! 

Serul Covid produs de AstraZeneca devenise celebru în primăvara acestui an pentru un alt tip de reacție adversă - cheagurile de sânge (trombozele). Înalta Autoritate Sanitară (HAS) franceză și-a confirmat pe 12 mai 2021 recomandările privind vârsta-limită de 55 de ani pentru injecțiile cu serul Covid produs de AstraZeneca. De la vârsta de 50-55 de ani, autoritățile sanitare observă un „punct de inflexiune în raportul beneficiu/risc individual”. După această vârstă, „riscurile de tromboză atipică scad brusc, în timp ce beneficiile asociate cu protecția vaccinală (spitalizări, decese evitate) încep să crească semnificativ”, notează HAS. Autoritatea consideră că serul AstraZeneca „rămâne esențial” în lupta împotriva Covid-19, dar că utilitatea sa „trebuie evaluată în raport de fiecare situație în parte”, în funcție de „riscurile de efecte adverse foarte rare, dar grave”. 

Revenind la miocardite și pericardite, ele sunt recunoscute de Agenția Națională franceză a Siguranței Medicamentului ca posibile reacții adverse și ale serurilor Covid produse de Pfizer și ModeRNA. ANSM a emis pe 23 iulie o alertă adresată medicilor generaliști, interniști, cardiologi, pediatri, lucrătorilor în centrele de vaccinare, infirmierelor și moașelor implicate în campania de vaccinare:

 „Cazuri foarte rare de miocardită și pericardită au fost semnalate după administrarea serurilor cu ARN mesager Comirnaty (produs de Pfizer) și Spikevax (produs de ModeRNA). Reacțiile adverse au apărut de obicei la 14 zile după vaccinare, în majoritate după administrarea celei de-a doua doze și mai ales la bărbați tineri”. Dacă pacienții semnalează dureri în piept, dificultăți de respirație sau palpitații după vaccinare, aceștia trebuie să consulte de urgență un medic specialist, precizează Agenția Națională franceză a Siguranței Medicamentului.