ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre, a anunțat, miercuri, că va fi modificată legislația astfel încât agențiile de turism să nu mai poată vinde pachete turistice mai devreme de 12 luni de la data plecării. Va fi formulat un amendament la OUG 107/1999 privind activitatea de comercializare a pachetelor de servicii turistice, în acest sens.
 
„O să introducem un amendament, pentru că OUG 107/1999 modificată deja este în acest moment la Camera Deputaților, astfel încât nicio agenție de turism nu va mai putea vinde pachete de servicii turistice mai devreme de un an de zile. S-au vândut pachete de către Omnia Turism în martie 2017 până în noiembrie 2018. Nici nu exista nici planul de zbor al companiilor aeriene. Deci, early booking-ul și vânzarea de servicii mai devreme de 12 luni vor fi interzise. O să impunem printr-un amendament și va exista și o sancțiune, inclusiv ridicarea licenței de turism, dacă vinde cineva așa ceva”, a precizat Mircea Titus Dobre.
 
Ministrul a mai spus că agențiile de turism vor trebui să declare o dată la trei luni mai multe lucruri legate de activitatea desfășurată, printre care numărul total al turiștilor contractați, al celor plecați în afara țării, valoarea totală pachetelor de servicii turistice vândute către turiști sau a celor reziliate sau anulate.
Potrivit acestuia, de la începutul anului au fost retrase 88 de licențe.
„Nu înseamnă să nu mai avem încredere în agențiile de turism. Nu sunt de acord cu acest lucru, dar trebuie să fim și noi mai atenți”, a spus șeful de la Turism.
Precizările au fost făcute în contextul în care mai mulți turiști care au cumpărat pachete turistice de la Omnia Turism au rămas blocați peste hotare, la destinațiile de vacanță, după ce patronul agenției, George Negru, a murit, luni.

Potrivit sursei citate, paguba produsă de Omnia Turism este cea mai mare de după revoluție. Agenția a vândut pachete de aproximativ 7,5 milioane de euro pentru anul 2018 unui număr de 8.500 de clienți, iar pentru perioada 17 octombrie — 31 decembrie 2017 au mai fost încasați 433.000 de euro de la 202 turiști.