"Aici Radio Vacanța”, "Hier Spricht Der Ferienfunk!”, "This is Radio Holidays!”, "Govorit Radiostanția Otdîh!”, "Qui Radio Vacanța!” și ,Ici Radio Vacances". Așa suna cel mai cunoscut jingle al verii de dinainte de 1989, care răsuna pe plaja din Mamaia. 

Anul acesta, Radio Vacanța împlinește 50 de ani de la prima emisie.  În iulie 1967, pe melodia „Valurile Dunării” a lui Iosif Ivanovici, își începea emisia Radio Vacanța, singurul post estival de radio din Europa la acea vreme. Post de radio estival al Societății Române de Radiodifuziune, începea să emită, zilnic, între orele 9-14 și 17-18, din celebra „Vilă 27” din Mamaia, aflată în apropierea restaurantului Albatros, scrie Rador.

Radio Vacanța a fost gândit inițial ca un instrument de propagandă pentru străinii aflați pe litoralul românesc, dar,  în timp, misiunea sa a „degenerat”, devenind extrem de popular în rândul tuturor ascultătorilor.
 
„Vara era singura oază de muzică străină. În România, înainte de ‘89 nu aveai unde să asculți muzică străină, decât la Europa Liberă, la Vocea Americii. În schimb vara, din iunie până în septembrie, muzica străină, anglo-saxonă, era aici la ea acasă”, spune Daniel Sârbu, managerul stației Radio Constanța , care s-a ocupat de Radio Vacanța de aproape zece ani.

În toată perioada regimului comunist și pentru o scurtă perioadă de timp după ‘89, Radio Vacanța a emis în cinci limbi: română, engleză, franceză, rusă și germană.

Ceea ce a rămas în memoria românilor ajunși în acei ani pe litoral este că acest post de radio avea ca misiune principală găsirea copiilor rătăciți pe plajă. Încă de la înființare, Radio Vacanța s-a ocupat de copiii pierduți de părinți. Și asta pentru că cei care își pierdeau copiii se duceau la Radio Vacanța să anunțe, iar cei care îi găseau îi aduceau tot la sediul redacției.

În1983, regimul comunist a interzis concursurile și transmisiile în direct ale Radio Vacanța, dearnjat că se difuza prea mult divertisment, prea multă muzică străină, deci capitalism în exces. 


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews