ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


"Aici Radio Vacanța”, "Hier Spricht Der Ferienfunk!”, "This is Radio Holidays!”, "Govorit Radiostanția Otdîh!”, "Qui Radio Vacanța!” și ,Ici Radio Vacances". Așa suna cel mai cunoscut jingle al verii de dinainte de 1989, care răsuna pe plaja din Mamaia. 

Anul acesta, Radio Vacanța împlinește 50 de ani de la prima emisie.  În iulie 1967, pe melodia „Valurile Dunării” a lui Iosif Ivanovici, își începea emisia Radio Vacanța, singurul post estival de radio din Europa la acea vreme. Post de radio estival al Societății Române de Radiodifuziune, începea să emită, zilnic, între orele 9-14 și 17-18, din celebra „Vilă 27” din Mamaia, aflată în apropierea restaurantului Albatros, scrie Rador.

Radio Vacanța a fost gândit inițial ca un instrument de propagandă pentru străinii aflați pe litoralul românesc, dar,  în timp, misiunea sa a „degenerat”, devenind extrem de popular în rândul tuturor ascultătorilor.
 
„Vara era singura oază de muzică străină. În România, înainte de ‘89 nu aveai unde să asculți muzică străină, decât la Europa Liberă, la Vocea Americii. În schimb vara, din iunie până în septembrie, muzica străină, anglo-saxonă, era aici la ea acasă”, spune Daniel Sârbu, managerul stației Radio Constanța , care s-a ocupat de Radio Vacanța de aproape zece ani.

În toată perioada regimului comunist și pentru o scurtă perioadă de timp după ‘89, Radio Vacanța a emis în cinci limbi: română, engleză, franceză, rusă și germană.

Ceea ce a rămas în memoria românilor ajunși în acei ani pe litoral este că acest post de radio avea ca misiune principală găsirea copiilor rătăciți pe plajă. Încă de la înființare, Radio Vacanța s-a ocupat de copiii pierduți de părinți. Și asta pentru că cei care își pierdeau copiii se duceau la Radio Vacanța să anunțe, iar cei care îi găseau îi aduceau tot la sediul redacției.

În1983, regimul comunist a interzis concursurile și transmisiile în direct ale Radio Vacanța, dearnjat că se difuza prea mult divertisment, prea multă muzică străină, deci capitalism în exces.