ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Klaus Iohannis a efectuat, în acest an, 21 de deplasări externe care însumează cheltuieli de peste 16,6 milioane de lei. Conform unui răspuns al Administrației Prezidențiale, la solicitarea AGERPRES, cheltuielile aferente pentru cele 21 de deplasări externe ale delegațiilor oficiale conduse de președintele Klaus Iohannis, în anul 2022, însumează 16.604.678,40 lei, scrie știripesurse. 

Cel mai mult au costat călătoriile- prima, cea din șaisprezece februarie, a avut ca principală motivație problemele de securitate din Sahel, care s-au discutat însă într-un mod informal, în cadrul unui dineu oficiat de Emmanuel Macron, la Paris. Ulterior, în aceeași lună - pe 17 și 18 februarie,a fost prezent la cel de-al VI-lea Summit Uniunea Europeană - Uniunea Africană, organizat la Bruxelles, iar pe 24 februarie - la reuniunea Extraordinară a Consiliului European (Bruxelles).

Potrivit surselor, luna martie la prins pe al nostru președinte la reuniunea extraordinară a șefilor de stat și de guvern din țările membre NATO, organizată la Cartierul General al Alianței Nord-Atlantice din Bruxelles (24 martie), și la reuniunea Consiliului European, tot la Bruxelles (24-25 martie).

În data de 30 și 31 mai, președintele României a fost absent în continuare de la cârma țării, participând la reuniunea extraordinară a Consiliului European, care s-a desfășurat la Bruxelles.

Călătoriile din iunie au fost însă și mai epuizante, potrivit surselor citate: 

  • Pe 14 iunie era a Haga: la pregătirea Summitului NATO; 
  • pe 20 iunie, la Riga, în Letonia, la cea de-a șaptea ediție a Summitului Inițiativei celor Trei Mari (I3M) și la cea de-a patra ediție a Forumului de Afaceri I3M; 
  • pe 23 și 24 iunie, la Bruxelles, la reuniunile liderilor din Uniunea Europeană și Balcanii de Vest, Consiliului European și Summitului Euro în format extins; 
  • în  28-30 iunie - la Summitul NATO de la Madrid.

În septembrie, șeful statului a participat la funeraliile de stat ale Reginei Elisabeta a II-a, care au avut loc la Londra. Pe 20 și 21 septembrie- la cea de-a 77-a sesiune  a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite (ONU), organizată la New York. Vizita președintelui Iohannis în Statele Unite ale Americii a inclus și o deplasare la San Francisco pe 22 și 23 septembrie.

În octombrie, președintele Iohannis a fost prezent la prima reuniune a Comunității Politice Europene și la reuniunea informală a Consiliului European de la Praga (6-7 octombrie) și la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles (20-21 octombrie).

Pe 7 și 8 noiembrie, șeful statului a participat la Summitul implementării climatice de la Sharm El-Sheikh, iar pe 11-12 noiembrie - la Forumul pentru pace de la Paris. De asemenea, președintele Iohannis a efectuat o vizită oficială în Republica Letonia, la Riga, pe 23 noiembrie, urmată de o vizită oficială în Republica Lituania, la Vilnius, pe 24 noiembrie, și de participarea pe 25 noiembrie, la Kaunas, la simpozionul internațional "The Idea of Europe" și la reuniunea șefilor de stat din Lituania, Letonia, Polonia și România.

Șeful statului a efectuat pe 2 și 3 decembrie o vizită de lucru la Atena, iar pe 6 decembrie a participat la summitul UE-Balcani de Vest de la Tirana. Pe 14 și 15 decembrie a fost la Bruxelles, la summitul UE-ASEAN și la reuniunea Consiliului European.

* Potrivit Administrației Prezidențiale, de la începutul anului și până pe 15 decembrie, președintele Iohannis a transmis spre reexaminare Parlamentului 14 legi și a înaintat Curții Constituționale 12 sesizări de neconstituționalitate.

Până pe 15 decembrie au fost înregistrate 54 de cereri de grațiere. Șeful statului nu a aprobat cereri de grațiere nici în acest an. Până la aceeași dată, au fost acordate 1.024 de decorații naționale și pe domenii de activitate, civile și militare de pace (inclusiv cele care intră sub incidența Legii nr. 182/2002), dintre care 15 au fost acordate unor instituții din domeniile sănătății, culturii și cultelor. Au mai fost acordate 28 de decorații Drapelelor de Luptă ale unităților militare, respectiv două Medalii Aniversare "Centenarul Marii Uniri" (pentru o persoană fizică, respectiv o persoană juridică - cea din urmă fiind o instituție cu atribuții în domeniul cultelor). O decorație a fost returnată, conform Administrației Prezidențiale.