Preoții slujitori ai Catedralei Patriarhale au binevestit Botezul Domnului, în ziua de Ajun, Părintelui Patriarh Daniel. Ei au sfințit cu Agheasmă Mare încăperile din Reședința Patriarhală. Patriarhul le-a rostit un cuvânt în care le-a descoperit scopul sfințirii apelor.
 
„În aceste zile, întreaga creație se bucură pentru că Hristos Domnul prin Botezul Său în apele Iordanului a sfințit creația întreagă. Apele sunt pregătite pentru a fi aduse la Biserică spre sfințire sau pentru a merge preoții slujitori la ape, la râuri, la recipientele frumoase cu apă pregătită pentru sfințire. Această sfințire a apelor se face cu un scop și anume, sfințirea omului și a spațiului în care el locuiește sau lucrează. De aceea, există obiceiul ca să fie stropite cu Agheasma Mare nu numai casele, ci și curțile, livezile, fântânile și tot spațiul în care omul lucrează”, a spus Patriarhul României.

În Ajunul Botezului Domnului, preoții merg pe la casele credincioșilor cu Agheasmă Mare. Tradiția aceasta, potrivit Preafericirii Sale, este una ‘veche și binefăcătoare’.

Făcând referire la perioadă liturgică din prezent, Patriarhul a explicat: „Așa cum ne spune Sfântul Simeon al Tesalonicului, Slujba de Bobotează, Sărbătoarea Botezului Domnului și Sfințirea cea Mare a Apei înseamnă reînnoirea Botezului Domnului. Am zice noi, actualizarea lui Hristos Cel botezat în Iordan, în Biserica Sa și în viața credincioșilor. Aceasta înseamnă și înnoirea botezului nostru’.

În fiecare an de Botezul Domnului, creștinii își amintesc de botezul personal în urma căruia au renăscut din apă și din Duh la viața cea adevarată în Hristos și au devenit membri ai Bisericii. Patriarhul României a evidențiat că bucuria reînnoirii botezului personal este fundamentată pe ‘binecuvântarea de a trăi în prezența iubitoare a lui Dumnezeu’.

„Uneori oamenii nu își mai aduc aminte de propriul botez, dar în fiecare an la Botezul Domnului ne aducem aminte și de propriul botez când am primit numele de creștin, adică numele lui Hristos. Această bucurie de reînnoire a Botezului Domnului în Iordan și de reînnoire a botezului nostru este o bucurie mare bazată pe o binecuvântare și anume, binecuvântarea de a trăi în prezența iubitoare a lui Dumnezeu’, a spus Preafericirea Sa.

La finalul cuvântului, Părintele Patriarh Daniel a recomandat ca bucuria prezenței lui Dumnezeu în viața noastră să o transpunem în fapte vrednice de numele de creștin.

‘Să ne ajute Bunul Dumnezeu să simțim binecuvântarea Iordanului, bucuria iubirii Mântuitorului nostru Iisus Hristos pentru noi care Îi purtăm numele. Să arătăm această bucurie a prezenței lui Dumnezeu în viața noastră prin cuvintele și faptele noastre vrednice de numele de creștin și anume, acelea care sporesc iubirea față de Dumnezeu în rugăciune și față de oameni în fapte bune, spre slava Preasfintei Treimi și a noastră mântuire. Amin’!

Biserica Ortodoxă sărbătorește în 6 ianuarie Botezul Domnului. Sărbătoarea amintește de Botezul în apa Iordanului a Mântuitorului Iisus Hristos. Praznicul se mai numește Epifania sau Teofania, adică Arătarea Domnului.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews