ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Armata israeliană a distrus, sâmbătă, un imobil de 12 etaje din orașul Gaza în care se aflau sediile unor companii media, printre care cel al agenției Associated Press, al companiei media Middle East Eye și al postului de televiziune Al Jazeera, afirmă surse locale, citate de Aleph News. Israelienii au o altă versiune asupra evenimentului: serviciile lor secrete susțin că în imobil se aflau centre cibernetice și de comunicații ale organizației islamiste Hamas. Armata israeliană a transmis mai multe mesaje de avertisment înainte de a lansa atacul, pentru a permite părăsirea clădirii de către civili. Nu este clar, totuși, dacă a fost posibilă evacuarea în timp util (circa o oră), dar nici informații despre eventuale victime nu sunt disponibile deocamdată. 
 
 
Turnul Al-Jalaa din orașul Gaza s-a prăbușit în câteva secunde, după ce a fost lovit de mai multe proiectile lansate de avioane militare israeliene. Pe lângă televiziunea Al Jazeera, în clădire își avea sediul și o filială a agenției Associated Press, precum și Middle East Eye.
 
Președintele Associated Press se declară „șocat și îngrozit” și așteaptă explicații de la Israel și SUA

„Suntem șocați și îngroziți că armata israeliană a vizat și a distrus clădirea care găzduiește biroul AP și alte organizații media din Fâșia Gaza. Știau locația noastră și că acolo erau jurnaliști. Am primit un avertisment că va fi lovită clădirea. Așteptăm informații de la guvernul israelian și comunicăm cu Departamentul de Stat SUA pentru a încerca să aflăm mai multe informații”, a transmis președintele agenției Associated Press, Gary Pruitt, după atacul armatei israeliene.
 
Directorul interimar al postului Al Jazeera denunță „crima odioasă” și solicită solidaritatea instituțiilor internaționale

Și directorul general interimar al Al Jazeera Media Network, dr. Mostefa Souag, a deplâns bombardarea blocului al-Jalaa ca pe un atac împotriva libertății cuvântului, prin eliminarea emițătorului.

„Facem apel la comunitatea internațională să condamne astfel de acțiuni barbare și țintirea jurnaliștilor și solicităm o acțiune internațională imediată pentru a trage Israelul la răspundere pentru atacurile sale intenționate la adresa jurnaliștilor și a instituțiilor de presă. (...) Scopul acestei crime odioase este de a reduce la tăcere mass-media și de a ascunde carnagiul nespus și suferința de nedescris a locuitorilor din Gaza. (...) Distrugerea birourilor Al Jazeera și a altor organizații media din turnul al-Jalaa din Gaza este o încălcare flagrantă a drepturilor omului și este considerată la nivel internațional drept crimă de război. Facem apel la toate instituțiile media și la cele militante pentru drepturile omului în a denunța această crimă odioasă și de a fi alături de Al Jazeera și de celelalte organizații media pe care armata israeliană le-a vizat în ciuda faptului că era conștientă că acestea au folosit clădirea ca sediu timp de mulți ani”, a afirmat reprezentantul filialei televiziunii Al Jazeera, dr. Mostefa Souag. 
 
A treia companie media care-și avea sediul în clădire acuză Israelul că a vrut să elimine relatările de la fața locului despre isprăvile sale militare

Compania media britanică Middle East Eye a emis sâmbătă următoarea declarație ca răspuns la atacurile aeriene ale armatei israeliene în Gaza:

„Acest bombardament este încă o încercare a Israelului de a domina narativa prin excluderea relatării faptice a atacurilor sale aeriene asupra fâșiei Gaza. Există acum tot mai multe dovezi că blocurile civile fără întrebuințare militară sau și fără istoric de implicare sunt vizate de forțele aeriene israeliene.

Bombardarea birourilor jurnaliștilor care oferă relatări ale martorilor oculari cu privire la ceea ce se întâmplă pe teren nu este un act de autoapărare. Țintirea jurnaliștilor prin încercarea de a-i împiedica să relateze ceea ce se întâmplă nu este un act al unei autoproclamate democrații care pretinde a fi singurul campion al libertății de informare din Orientul Mijlociu.  

Facem apel la comunitatea internațională de presă și mass-media să condamne răspunsul disproporționat al Israelului și să fie solidară cu colegii din Gaza care își riscă viața pentru a relata de pe teren. 

Libertatea presei este un drept al omului”, se arată în comunicatul celei de-a treia companii de presă (Middle East Eye) care avea birouri în clădirea rasă de pe fața pământului. 
 
Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor cere explicații amănunțite Israelului, insinuând că a atacat arbitrar jurnaliști incomozi dintr-o clădire civilă, încălcând dreptul umanitar internațional

Ignacio Miguel Delgado, reprezentantul pentru Orientul Mijlociu și Africa de Nord al Comitetului pentru Protecția Jurnaliștilor (CPJ), a condamnat atacul asupra clădirii din Gaza și a fîcut apel la simțul răspunderii.

El a declarat pentru Middle East Eye că atacul asupra clădirii „ridică suspiciunea că armata israeliană atacă în mod arbitrar birourile presei pentru a împiedica relatările despre situația din Gaza și a și suferința oamenilor de acolo”.

„Am dori ca autoritățile israeliene să ofere o explicație detaliată și documentată pentru acest atac militar asupra unei clădiri civile, având în vedere că acestea știu cu exactitate ce fel de instituții media lucrează acolo și că gestul lor poate fi interpretat ca o încălcare a dreptului umanitar internațional”, a spus el.
 
HAMAS amenință cu atacuri similare asupra unor ținte din capitala și din centrul Israelului

Imediat după atac, filiala militară a organizației islamiste Hamas a avertizat că va ataca orașul Tel Aviv și zone din centrul Israelului. 

„După bombardarea unui turn civil din Gaza, locuitorii din Tel Aviv și din centrul Israelului trebuie să se pregătească”, a declarat Abu Obeida, purtătorul de cuvânt al Brigăzilor Ezzedin Al-Qassam.
 
Casa Albă lansează tirade pe Twitter la adresa Israelului

Într-o declarație postată pe Twitter, Casa Albă spune că a comunicat Israelului că „asigurarea siguranței și securității jurnaliștilor și a presei independente este o responsabilitate de prim rang”.
 
Bilanț sângeros în ultimele zile

Confruntările militare între armata israeliană și grupurile islamiste din Fâșia Gaza continuă, bilanțul victimelor ajungând la cel puțin 139 de morți și aproximativ 1.000 de răniți pe teritoriul palestinian, în timp ce în Israel sunt cel puțin zece morți și peste 570 de răniți.