ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


REVISTA PRESEI

„Probabil ca investigații serioase vă pot duce mai departe decit am ajuns noi. Personajul pitoresc din fotografie a fost anunțat de presedintele Iohannis în 2020 drept conducatorul medical al campaniei de vaccinare în România.

Astăzi el tine locul ministrului abia dat afara. Andrei Baciu, manechin și partener,‎ și prieten de ONG cu Cristian Bușoi este și săgeată acestuia in guvernul Cîțu! O recompensă, un intermediar sau o bătaie de joc la adresa populatiei?

Principala legătură cu medicina a lui Andrei Baciu a fost reprezentarea și vinzarea de aparatura medicala străină in România. Pe bază de comision, bineînțeles.”, a scris Cornel Nistorescu în Cotidianul.

InvestigațiiMedia informează: „Cristian Busoi, unul dintre cei mai controversati si bogati oameni din PNL, va controla, printr-unul dintre oamenii sai, campania de vaccinare a Romaniei impotriva Covid-19. Este vorba despre secretarul de stat Andrei Baciu de la Ministerul Sanatatii, care a fost prezentat de premierul Ludovic Orban, in sedinta de guvern de miercuri, 18 noiembrie, drept cel care-l "secondeaza” pe locotenent-colonelul Valeriu Gheorghita, medicul militar anuntat cu o zi inainte de presedintele Iohannis drept coordonatorul campaniei de vacinare impotriva noului coronavirus in Romania.

Baciu a condus un ONG care a primit, in 2016-2017, un milion de euro de la o importanta companie farmaceutica. Cea mai vizibila actiune publica a organizatiei lui Baciu a fost o campanie de publicitate electorala mascata pentru Busoi, intrerupta de la difuzare de CNA.

În primul an în care firmele de medicamente au fost obligate să declare public sponsorizările, 2016, tanara asociație al carei presedinte era Andrei Baciu, SOS Drepturile Pacienților, fondata de doar un an, a primit de la AbbVie România aproape 200.000 de euro sponsorizare pentru „campanii publicitare”. Restul pana la un milion de euro i-au fost dati asociatiei de aceeasi AbbVie pana la jumatatea anului 2017, majoritatea insa in baza unor contracte incheiate in 2016.”

Fostul fotomodel care a mai fost ministru pentru câteva ore în Guvernarea Cioloș nu a ajuns întâmplător, la vârsta lui, ministru, chiar și de mâna a doua.

Andrei Baciu este ginerele unui anume Doru Laurian Bădulescu și și-a început cariera la agenția de fotomodele a lui Vali Punga, fostul soț al Ralucăi Bădulescu, care i-a devenit între timp cumnată (foto sus), scria CanCan, amintind și cine este Bădulescu:

 

Socrul lui Andrei Baciu, un cunoscut politician

„Doru Laurian Badulescu a negociat in urma cu cincisprezece ani cu primii investitori ai afacerii din zona Insulei Serpilor, din pozitia de presedinte al ANRM, dar si de presedinte al Consiliului Director al companiilor Enterprise Oil si Canadian Oil.

Laurian Badulescu a fost primul presedinte al Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale si cel care a negociat din partea statului roman creanta libiana a Rompetrol pentru care a fost cercetat penal Dinu Patriciu.

Ulterior, Doru Badulescu a devenit actionar minoritar in afacerea Rompetrol si, apoi, omul care a negociat privatizarea Petrom.

Insusi Doru Badulescu recunoaste pe site-ul Ministerului Mediului ca este principalul autor la elaborarea Legii petrolului si legii minelor si ca a aratat deschidere in atragerea marilor investitori: Amoco, Shell, Enterprise Oil si Canadian Occidental care au semnat, in 1992, acordurile de explorarea cu Rompetrol a unor zacaminte in Romania.

Doru Badulescu a fost secretar de stat pe Mediu in Guvernul Boc din 10 februarie 2009.

De asemenea, Doru Badulescu apare si in stenogramele dosarului de „spionaj” al privatizarilor strategice din energie, avandul ca principal pion pe bulgarul Stamen Stanchev.

Doru Laurian Bădulescu a fost senator in legislatura 1996-2000 ales in județul Ilfov pe listele partidului PDSR.

România liberă oferă mai multe amănunte:

Doru Laurian Badulescu apare si in dosarul de "spionaj" al lui Stanchev

Doru Badulescu apare si in stenogramele dosarului de "spionaj" al privatizarilor strategice din energie, avandul ca principal pion pe bulgarul Stamen Stanchev.

Potrivit interceptarilor telefonice aparute pe surse in presa, iata ce se spunea intr-o discutie a consultantului bulgar depre relatia sa cu Doru Badulescu si a acestuia din urma cu Dinu Patriciu: "De exemplu Radu (n.n Donciu- alt invinuit in dosarul privatizarilor). E unul dintre cei mai buni oameni ai mei. Radu a lucrat pentru un tip. Radu este foarte bine scolit. Are 51 de ani. A fost director general la Rompetrol. Un tip mare. Atunci cand au avut loc schimbarile politice, el nu este politician, Dinu Patriciu si un alt tip pe nume Doru Badulescu, de la PSD, au facut o intelegere ca Doru sa-l ia pe Radu sa lucreze pentru el si asa l-au scos din Rompetrol. Radu a lucrat pentru el pentru nu stiu cati ani... Eu sunt prieten cu Badulescu... Intr-o zi Doru a spus - Radu este omul meu...", explica Stamen Stantchev unui interlocutor de-al sau intr-o discutie telefonica, interceptata de procurorii DIICOT si aparute in presa.

Aparitia numelui lui Doru Badulescu in acest dosar al privatizarilor strategice nu este deloc intamplatoare, pentru ca, intre 2002 si 2004, el a fost seful Oficiului pentru Privatizare din Minsiterul Industriei, condus atunci de catre Dan Ioan Popescu, pozitie din care a negociat inclusiv privatizarea Petrom.

Calendarul unei afaceri suspecte

1990 - Guvernul Roman acorda companiei de stat Rompetrol SA dreptul de exploarare asupra zacamintelor din Marea Neagra

1992 - Guvernul Stolojan aproba cedarea acestor drepturi de explorare catre consortiul format din Enterprise Oil si CanadianOxy (Canadian Occidental Petroleum)

1993 - are loc privatizarea Rompetrol prin metoda Mebo si se infiinteaza Agentia Nationale pentru Resurse Minerale, care preia de la Rompetrol gestionarea contractelor cu investitorii straini Enterprise Oil si Candian Occidental Petroleum. Presedinte al Agentiei este numit Doru Laurian Badulescu, care devine si presedintele Consiliului Director al acestor companii.

1993 - Guvernul Vacaroiu aproba transferarea catre Compania Repsol Exploracion - S.A.- Spania a obligatiilor si drepturilor care revin partii romane din Acordul de explorare si impartire a productiei din perimetrul NC- 115 Libia, potrivit acordurilor de transfer semnate de Rompetrol cu companiile National Oil Corporation Libia si Repsol Exploracion -S.A.- Spania

1993 - Primul administrator al sucursalei bucurestene al Canadian Occidental Petroleum este avocatul romano-american, Petru Buzescu, avocat, ulterior, si al companiei Repsol Spania

1996- Doru Baduleascu negociaza in Libia din partea statului roman creanta Rompetrol

1998 - Dinu Patriciu preia controlul asupra companiei Rompetrol SA si asupra creantei libiene, cu sprijinul avocatului Catalin Predoiu, actualul ministru al justitiei

2000 - Doru Laurian Badulescu apare ca actionar minoritar al Rompetrol SA

2002 - Doru Badulescu este numit presedintele Oficiului de Privatizare din Ministerul Industriei, pozitie din care negociaza mari privatizari precum Petrom sau Electrica


2007- Firma Sterling preia dreptul de explorare a zacamintelor din Marea Neagra, iar Guvernul Tariceanu modifica prin ordonanta de urgenta Legea petrolului, permitand transformarea acordurilor de explorare, in acorduri de concesiune. Avocatul companiei Sterling este acelasi Petru Buzescu(care a fost de altfel avocatul tuturor companiilor straine care s-au intersectat cu acest proiect). Administrator al companiei Sterling era de sapte ani Nicolae Vidu, administrator, concomitent, si la compania Rompetrol Well Services SA, controlata de Dinu Patriciu. Sterling si Rompetrol Well Services se aflau in relatii de afaceri inca din 2005.

noiembrie 2008 - Guvernul Tariceanu aproba un act aditional la contractul de explorare incheiat de Rompetrol in 1992 cu consortiul CanadianOxy/Enterprise Oil. Actul aditional da dreptul companiei Sterling Resources sa exploateze zacamintele de gaze naturale in cazul unei decizii favorabile statului roman in procesul de la Haga

ianuarie 2009 - Premierul Emil Boc il numeste ca secretar de stat la Ministerul Mediului pe Doru Laurian Badulescu. Ca sa poata incepe exploatarea zacamintelor, Ministerul Mediului trebuie sa-i aprobe avizul de mediu

februarie 2009 - Curtea de la Haga da dreptate Romaniei in problema delimitarii platoului constinental al Marii Negre, in dauna Ucrainei.