În Republica Moldova s-au deschis urnele pentru alegeri parlamentare și un referendum consultativ pe tema reducerii numărului de deputați și a posibilității retragerii mandatelor acestora înainte de termen. Alegerile se desfășoară, în premieră, în conformitate cu sistemul electoral mixt, criticat dur de mai multe instituții europene. De asemenea, liderii opoziției au făcut apel la observatorii străini să monitorizeze strict procesul pentru a bloca fraudarea scrutinului, avertizând asupra turismului electoral.

Președintele PMP, Eugen Tomac, consider[ că alegerile din Rep. Moldova nu sunt despre cine va conduce sau nu, ci despre riscul anexării Moldovei de către Rusia. El mai avertizează că prorușii ies masiv la vot, iar zeci de autocare au fost deja aduse din Transnistria.


”De mai bine de o oră a început votul peste Prut. Sunt alegeri decisive pentru următorii zece ani pentru R. Moldova. Bătălia nu este despre cine va conduce sau nu, ci despre anexarea din nou a R. Moldova de către Rusia. Spre deosebire de cetățenii R. Moldova care invocă dezamăgirea sau lehamitea, prorușii ies la vot. Zeci de autocare din Transnistria au trecut deja Nistrul și voteaza masiv în secțiile deschise pe teritoriul R. Moldova special pentru cei din zona de conflict. Ei știu de ce s-au mobilizat, rămâne de văzut dacă și cetățenii moldoveni, care întodeauna s-au mobilizat în ceasul al 12-lea știu pentru ce sa iasă masiv la vot!”, a semnalat, pe Facebook, Eugen Tomac.