Criza epidemiei de coronavirus face imposibilă desfășurarea alegerilor locale în luna mai sau iunie. Amânarea acestui scrutin este deja susținută de toate partidele. Cum nu este însă clar pe ce durată se va întinde prezența epidemiei în țara noastră, premierul Ludovic Orban propune consultări politice pentru a găsi cea mai bună dată de organizare atât a localelor, cât și a alegerilor parlamentare. Mai multe scenarii sunt luate în calcul, dar până la un consens politic este cale lungă.
 
Autoritatea Electorală Permanentă a transmis, vineri, către președinte, premier și Parlament o propunere de prelungire a mandatelor actualilor aleși locali, urmând ca alegerile să fie organizate în cel mult șase luni de la încetarea stării de urgență.

”Voi chema partidele politice parlamentare la consultări, așa cum am anunțat și împreună vom analiza situația și vom lua decizia legată de alegerile locale”, a declarat premierul Orban.

Potrivit unor surse din PNL, consultările vor avea loc la începutul săptămânii viitoare, la Guvern, când Ludovic Orban ar urma să propună o comasare a localelor cu parlamentarele pentru octombrie sau noiembrie.
 
Nu este exclusă o amânare pentru primăvara lui 2021.