ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



UPDATE ORA 09.00: Un număr de 3.352 de alegători au votat în diaspora, până vineri, la ora 9,00, pentru al doilea tur al alegerilor prezidențiale, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP).
 
UDPATE ORA 7.30: Aproape 200 de români au votat în secțiile din străinătate până vineri, la 7.00, ora României

Aproape 200 de români au votat în secțiile de votare din străinătate până vineri, la 7.00, ora României. Este vorba despre români care au votat la secții din Australia, Noua Zeelandă, Japonia și Coreea de Sud. Vineri secțiile din străintate se deschid treptat la ora locală 12.00, transmite Știripesurse.

Potrivit portalului Autorității Electorale Permanente (AEP), numărul total al voturilor din străinătate era vineri dimineața (ora 7.00, ora României) de 3.213. Dintre acestea, 3.028 de voturi au fost exprimate prin corespondență.

La aceeași oră, pe listele suplimentare erau înregistrate 185 de persoane care au votat.
 
În diaspora votarea a început în noaptea de joi spre vineri, prima secție fiind deschisă în Noua Zeelandă, la Auckland, la ora 1,00, ora României. Cetățenii români cu drept de vot din diaspora pot să își exercite dreptul constituțional la turul al doilea al alegerilor prezidențiale în cele 950 de secții organizate în străinătate sau prin corespondență, informează Realitatea.

Ca și în cazul primului tur al prezidențialelor, votarea în străinătate la cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale se desfășoară tot pe parcursul a trei zile, după cum urmează:

* vineri, 6 decembrie, între orele locale 12,00 și 21,00;

* sâmbătă, 7 decembrie, și duminică, 8 decembrie, între orele locale 7,00 și 21,00.

Românii cu drept de vot care se află în străinătate în ziua alegerilor, indiferent dacă au sau nu domiciliul ori reședința în afara țării, pot vota în cele 950 de secții organizate în afară.

Românii care domiciliază, au reședința sau se află temporar în străinătate pot vota la alegerile prezidențiale la oricare dintre secțiile organizate în afara țării, pe baza unui act de identitate emis de statul român, valabil în ziua votării: cartea de identitate; cartea electronică de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; pașaportul diplomatic; pașaportul diplomatic electronic; pașaportul de serviciu; pașaportul de serviciu electronic; pașaportul simplu; pașaportul simplu electronic; pașaportul simplu temporar; în cazul elevilor din școlile militare, carnetul de serviciu militar.

La alegerile prezidențiale, alegătorii români, cu domiciliul sau reședința în străinătate, pot vota prin corespondență sau la secția de votare, în condițiile legii.

Dacă un alegător român cu domiciliul sau reședința în străinătate are aprobate atât cererea de a vota prin corespondență, cât și cea privind exprimarea votului la o secție, la alegerile prezidențiale, acesta va fi înscris doar în lista electorală permanentă pentru votul prin corespondență, potrivit Biroului Electoral Central.

Vot prin corespondență: cum decurge 

Prin înregistrarea ca alegător prin corespondență, cetățeanul român cu drept de vot, cu domiciliul sau reședința în străinătate și care deține un document ce dovedește dreptul de ședere, eliberat de autoritățile străine, solicită transmiterea prin poștă a documentelor de vot la adresa sa de corespondență din străinătate.

Cele mai multe cereri pentru vot prin corespondență la prezidențiale au venit de la românii din Marea Britanie - 1.609; Germania - 1.347; Elveția - 555; Țările de Jos - 421; Franța - 410. Peste 300 de cereri au venit din Spania, Italia, SUA sau Belgia.

Scrutinul electoral la secțiile de votare

Românii au la dispoziție 950 de secții pentru a vota în străinătate.

Pentru votul la secție s-au înregistrat cele mai multe cereri în Țările de Jos - 1.653; Marea Britanie - 1.107; Germania - 732; Italia - 478; Franța - 471; Belgia - 436; Spania - 409.

Dacă sunt alegători care nu s-au înregistrat pe portalul www.votstrainatate.ro, aceștia pot vota la orice secție de votare, fiind înscriși în listele electorale suplimentare.

Votarea în străinătate începe vineri, între orele locale 12,00 și 21,00, și continuă sâmbătă și duminică, între orele locale 7,00 și 21,00. Alegătorii care la ora 21,00 se află la sediile secțiilor de votare din străinătate, precum și cei care se află la rând în afara acestor secții pentru a intra în localurile de vot vor putea să își exercite dreptul de a alege până cel mult la ora 23,59.

Important de precizat este faptul că toate secțiile de votare din străinătate vor fi monitorizate video permanent.

La secția de votare, alegătorul își prezintă actele de identitate operatorului de calculator, care preia și introduce datele personale ale acestuia în Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal (SIMPV).

În secțiile de votare organizate în străinătate se utilizează numai liste electorale suplimentare, care sunt generate în format electronic, în mod automat, pe baza datelor înregistrate în SIMPV.

Alegătorii votează separat în cabine închise, aplicând ștampila cu mențiunea "VOTAT" înăuntrul patrulaterului care cuprinde numele candidatului pentru care optează.

Alegătorul care, din motive temeinice, constatate de președintele biroului electoral al secției de votare, nu poate să voteze singur are dreptul să cheme în cabina de votare un însoțitor ales de el, pentru a-l ajuta. Acesta nu poate fi din rândul persoanelor acreditate, al membrilor biroului electoral al secției de votare sau al candidaților.

După ce a votat, alegătorul are obligația de a introduce buletinul de vot în urnă. Ștampila încredințată pentru votare se restituie președintelui sau acelor membri ai biroului electoral al secției de votare desemnați de acesta.