ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Maia Sandu, candidata Partidului Acțiune și Solidaritate, a câștigat duminică primul tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, potrivit datelor preliminare publicate de Comisia Electorală Centrală, după numărarea voturilor din 99,67% din secțiile de votare din țară, informează Agerpres.
Ea îl va înfrunta în turul al doilea pe Igor Dodon, președintele în exercițiu, în 15 noiembrie.

Maia Sandu a obținut 35,96% din voturile valabil exprimate, față de cele doar 32,75% ale socialistului Igor Dodon, președintele în exercițiu. Pe următoarele locuri s-au clasat Renato Usatîi (Partidul Politic „Partidul Nostru") cu 16,94%, Violeta Ivanov (Partidul Politic „Șor") cu 6,52%, Năstase (Partidul Politic „Platforma Demnitate și Adevăr") cu 3,26%, Octavian Țîcu (Partidul Politic „Partidul Unității Naționale") cu 2,01%, Tudor Deliu (Partidul Liberal Democrat din Moldova) cu 1,38%, și Dorin Chirtoacă (Blocul electoral Unirea) - 1,19%.

Candidata PAS s-a impus și în ceea ce privește votul din diaspora, unde a obținut 69,62% din voturi, după cum arată datele rezultate de centralizarea de către CEC a 94,96% din voturile exprimate în cele 139 de secții de votare din străinătate. Pe locul al doilea s-a clasat Renato Usatîi (Partidul Politic „Partidul Nostru”), cu 17,63%, în timp ce președintele în exercițiu, Igor Dodon, a fost abia al treilea, cu 3,69% din voturi.

 Pentru că niciunul dintre candidați nu a întrunit 50% + 1 din voturi, Maia Sandu și Igor Dodon se vor înfrunta în turul al doilea, care va fi organizat pe 15 noiembrie.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews