ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Maia Sandu, candidata Partidului Acțiune și Solidaritate, a câștigat duminică primul tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, potrivit datelor preliminare publicate de Comisia Electorală Centrală, după numărarea voturilor din 99,67% din secțiile de votare din țară, informează Agerpres.
Ea îl va înfrunta în turul al doilea pe Igor Dodon, președintele în exercițiu, în 15 noiembrie.

Maia Sandu a obținut 35,96% din voturile valabil exprimate, față de cele doar 32,75% ale socialistului Igor Dodon, președintele în exercițiu. Pe următoarele locuri s-au clasat Renato Usatîi (Partidul Politic „Partidul Nostru") cu 16,94%, Violeta Ivanov (Partidul Politic „Șor") cu 6,52%, Năstase (Partidul Politic „Platforma Demnitate și Adevăr") cu 3,26%, Octavian Țîcu (Partidul Politic „Partidul Unității Naționale") cu 2,01%, Tudor Deliu (Partidul Liberal Democrat din Moldova) cu 1,38%, și Dorin Chirtoacă (Blocul electoral Unirea) - 1,19%.

Candidata PAS s-a impus și în ceea ce privește votul din diaspora, unde a obținut 69,62% din voturi, după cum arată datele rezultate de centralizarea de către CEC a 94,96% din voturile exprimate în cele 139 de secții de votare din străinătate. Pe locul al doilea s-a clasat Renato Usatîi (Partidul Politic „Partidul Nostru”), cu 17,63%, în timp ce președintele în exercițiu, Igor Dodon, a fost abia al treilea, cu 3,69% din voturi.

 Pentru că niciunul dintre candidați nu a întrunit 50% + 1 din voturi, Maia Sandu și Igor Dodon se vor înfrunta în turul al doilea, care va fi organizat pe 15 noiembrie.