ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE: Conform ultimelor sondaje, rezultatele oficiale după numărarea a 19% din voturi arată astfel:

Erdogan; 56%

Kilicdaroglu; 38,1%

Ogan; 5.4%


ȘTIRE INIȚIALĂ: Președintele turc Tayyip Erdogan a ținut sâmbătă ultimele sale mitinguri electorale la Istanbul, acuzând opoziția că lucrează cu președintele american Joe Biden pentru a-l răsturna, în timp ce făcea un ultim apel înainte de cea mai mare provocare la adresa guvernării sale de 20 de ani, relatează Știripesurse.

Conform sondajelor de opinie, Erdogan se află în urma principalului candidat al opoziției, Kemal Kilicdaroglu, cu o zi înainte de una dintre cele mai importante alegeri din istoria modernă a Turciei. 

Cu toate acestea, în cazul în care niciunul dintre ei nu obține mai mult de 50% din voturi și nu obține o victorie categorică, se va trece la un tur de scrutin pe 28 mai, conform Mediafax.

La un miting în cartierul Umraniye din Istanbul, Erdogan a amintit comentariile făcute de președintele american Joe Biden și publicate de New York Times în ianuarie 2020, când se afla în campanie pentru Casa Albă. La acea vreme, Biden a declarat că Washingtonul ar trebui să îi încurajeze pe adversarii lui Erdogan să îl învingă electoral, subliniind că acesta nu ar trebui să fie înlăturat printr-o lovitură de stat.

Comentariile, care au reapărut mai târziu în acel an într-o înregistrare video care a făcut din Biden cel mai popular subiect pe Twitter în Turcia, au fost condamnate de Ankara la acea vreme ca fiind „intervenționiste”.

„Biden a dat ordinul de a-l răsturna pe Erdogan, știu asta. Toți oamenii mei știu acest lucru”, a declarat Erdogan, în vârstă de 69 de ani. „Dacă este așa, atunci buletinele de vot de mâine îi vor da un răspuns și lui Biden”, a adăugat el, mai precizează sursa citată.