ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Capitala are, duminică, cea mai mare incidență cumulată a cazurilor de infectare cu coronavirus, calculată în ultimele 14 zile, la mia de locuitori, respectiv de 3,02, potrivit raportării transmise de Grupul de Comunicare Strategică. Bucureștiul intră în "scenariul roșu".

Se închid școlile, teatrele, cinematografele, restaurantele și cafenelele din spațiile închise ale Capitalei, anunță premierul Ludovic Orban. Părinții vor primi 75% din salariu pentru perioada cât stau acasă cu copiii.

Ludovic Orban a anunțat principalele măsuri după depășirea ratei de infectare de 3 la mia de locuitori:

- Obligativitatea portului măștii în toate spațiile deschise, alături de spațiile închise

- Suspendarea cursurilor școlare și organizarea orelor în sistem online în toate școlile

- Suspendarea activităților în teatre, cinematografe, resutaurante, cafene în spații închise

Comitetul municipal pentru Situații de Urgență va trebui să gândească un plan de implementare, a adăugat premierul.

În ce privește neliniștea părinților, premierul a spus că există o ordonanță de urgență în curs de adoptare, care va fi adoptată săptămâna viitoare marți sau miercuri și care prevede asigurarea a 75 % din salariu pentru un părinte care stă acasă cu copilul.

Premierul a adăugat că, în opinia sa, odată ce DSP a transmis rata de 3,02, „nu se mai poate întoarce situația”: „Nu văd un motiv pentru care se poate întoarce”.

În ce privește tabletele pentru elevi, Orban a spus că, din câte știe, acestea au fost distribuite în București sau sunt „în curs de împărțire”.

Răspunzând la o altă întrebare despre eventuala carantinare a Capitalei, premierul a declarat că discuția este prematură, transmite Mediafax, citat de Jurnalul Național.

„Suntem în analiză pentru posibile alte măsuri. Vom solicita utilizarea altor metode de a reduce riscul dacă va fi cazul”. Din păcate ne-a lăsat în ceață cu privire la aceste "posibile alte măsuri"...

La alegerile locale, atât premierul Ludovic Orban cât și președintele Kalus Iohannis au chemat românii la vot "în număr cât mai mare". Alegerile s-au desfășurat în spații închise, spre deosebire de pelerinajul la Sfânta Parascheva, care se desfășura în spațiu deschis dar, cu toate acestea, a fost declarat interzis pentru românii din afara orașului Iași.

La momentul votului însuși Klaus Iohannis a nesocotit măsurile de siguranță, scoțându-și masca la o distanță d emai puțin de un metru față de o membră a secției electorale de la Liceul Jean Monnet din Cartierul Roșu - Primăverii (foto).