ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a opinat că alegerile locale de la finele lunii septembrie ar putea fi organizate în două zile consecutive, pentru a da posibilitatea alegătorilor să nu se aglomereze la urne și să mențină distanțarea fizică între ei. La rândul lui, premierul Ludovic Orban a spus că ideea i se pare bună, însă ea nu poate fi introdusă de Guvern, deoarece modul de organizare a alegerilor a fost stabilit prin lege de către Parlament și doar acesta are competența să introducă modificarea legislativă dorită de ministrul Sănătății. 

„În acest moment nu avem niciun motiv să nu putem organiza alegerile. Avem scenarii și pentru accelerarea numărului de cazuri, dar și pentru o conduită normală dacă se respectă regulile și în două-trei săptămâni să vedem o cădere a acestei pante”, a afirmat ministrul Nelu Tătaru, luni seară, la Digi24, potrivit Mediafax.
 
În ceea ce privește alegerile locale, acesta a spus că se ia în calcul desfășurarea scrutinului timp de două zile, pentru a se înregistra un aflux mai mic de populație către secțiile de votare.
 
„Acum avem acest scenariu ca pe 27 septembrie să se desfășoare alegerile locale, precaut și cu respectarea distanțării fizice”, a explicat ministrul Sănătății.
 
Nelu Tătaru ia în calcul inclusiv decalarea cu o săptămână a zilei alegerilor în cazul unor focare în constituire în anumite județe.
 
„Depinde foarte mult de evoluție și de fiecare focar în parte”, a mai adăugat acesta.

La rândul lui, premierul Ludovic Orban a afirmat, luni, că este de acord cu organizarea alegerilor locale pe parcursul a două zile, întrucât astfel s-ar putea evita aglomerările de la secții.

„Posibil, mi se pare o idee bună. A și existat un amendament. Nu putem modifica noi legea, dacă data și modul de organizare a alegerilor au fost stabilite prin lege. Pentru a se trece la două zile e necesară o modificare legislativă. În ce mă privește, sunt de acord cu două zile. De ce? Că putem să evităm aglomerările de la secțiile de votare și putem organiza fluxurile de vot astfel încât să reducem la maximum riscul de transmitere a virusului”, a declarat Ludovic Orban, la Digi 24, potrivit Agerpres.

Parlamentul a stabilit prin lege ca data alegerilor locale din acest an să fie 27 septembrie.