ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Camera Deputaților a aprobat, marți, legea care permite devansarea datei alegerilor prezidențiale. Astfel, alegerile pentru președinte pot avea loc cu cel mult trei luni de zile anterioare lunii în care ajunge la termen mandatul președintelui în funcție, anunță Știripesurse.

Potrivit legii, ziua alegerilor prezidențiale este duminica. Alegerile au loc cu cel mult trei luni de zile anterioare lunii în care ajunge la termen mandatul de președinte. Cu cel puțin 75 de zile înaintea zilei votării, Guvernul stabilește data alegerilor prin hotărâre.

Proiectul, care a fost inițiat de 19 parlamentari UDMR, prevedea inițial că alegerile au loc cu cel mult 90 de zile anterioare datei la care ajunge la termen mandatul de președințe.
 
Legea, care a fost aprobată de Camera Deputaților, în calitate de for decizional, cu 183 voturi „pentru”, 84 „împotrivă” și o abținere, merge la promulgare.
 
„PSD roșu și PSD galben, v-ați dat mâna să călcați în picioare democrația. Modificați legile electorale în an electoral. Aproape trei luni mai sunt până pe 9 iunie și nimeni nu știe ce vreți să faceți cu legea și cu comasarea. Vă bateți joc de dreptul oamenilor de a alege și de a fi aleși pentru niște mici avantaje politice și electorale. Vreți să faceți o manevră cu prezidențialele. Vreți să mutați campania electorală în august, când toată lumea va fi la munte, la mare”, a afirmat un deputat în timpul dezbaterilor.