ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Autoritățile de mediu din România au intrat în alertă după distrugerii barajului Nova Kahovka din Ucraina și, mai ales, după apariția în spațiul public a unor informații privind o poluare iminentă a Mării Negre, ca urmare a unor deversări masive de apă contaminată, informează Realitatea TV.

Specialiștii în informații se întreabă acum cine a distrus barajul, în contextul în care lovitura pare asemănătoare ca MO cu cea asupra conductei submarine Nord Stream. Se pune întrebarea, așadar, dacă în noua operațiune sunt implicați americanii, britanicii, ucrainenii sau rușii?

Incapabilul ministru al Mediului de la noi ne „asigură” că „este puțin probabil ca poluarea să ajungă în Marea Neagră în scurt timp sau în cantități semnificative”, spune UDMR-istul Tanczos Barna, după ce în spațiul public privind propagarea unei unde de poluare pe cursul râului Nipru. Ministrul Mediului a discutat la telefon cu omologul său ucrainean, Ruslan Strilets, notează Mediafax, citat de ȘtiripeSurse.

În urma informațiilor apărute în spațiul public privind propagarea unei unde de poluare pe cursul râului Nipru, ca urmare a distrugerii barajului Nova Kahovka din Ucraina, ministrul mediului, apelor și pădurilor, Tánczos Barna a avut miercuri după-amiază o convorbire telefonică cu omologul său ucrainean, Ruslan Strilets.

Ministrul ucrainean al protecției mediului și resurselor naturale l-a asigurat pe ministrul Tánczos că autoritățile din țara vecină monitorizează în permanență evoluția fenomenului.

„În acest moment, partea ucraineană întâmpină o serie întreagă de dificultăți. Este dificilă monitorizarea zonei din cauza minelor marine purtate de apă, însă Marea Neagră este departe de această poluare, specialiștii români fiind de părere că este puțin probabil ca poluarea să ajungă în Marea Neagră în scurt timp, sau în cantități semnificative. Am primit asigurări de la ministrul ucrainean al protecției mediului că, dacă în urma monitorizării evoluției fenomenului se va constata că poluarea reprezintă un pericol real pentru Marea Neagră, partea română va fi notificată cu celeritate pe canalele diplomatice”, afirmă Tánczos Barna, care nu a reușit să prevină dezastrul Bîstroe darămite cel care vine acum peste Deltă și Marea Neagră.

Apropo, despre Bîstroe a uitat să-l întrebe ceva Barna pe Ruslan...

. C