ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Este alertă sanitar-veterinară în regiunea Moldovei, după ce peste 100 de lebede moarte au fost găsite pe lacul Pocoleni din județul Suceava, dar și în județul Botoșani, informează Știrile ProTV.
 

Reprezentanții DSV spun că de vină este gripa aviară. Temperaturile ridicate au făcut ca păsările sălbatice să răspândească mai ușor virusul de tip H5N1.

Zeci de focare de gripă aviară sunt raportate și în Republica Moldova. Ornitologii pun moartea în masă a lebedelor și pe seama războiului din Ucraina, care a modificat anumite rute de migrație.

De asemenea, distrugerea unui mare lac de acumulare de pe râul Nipru a forțat păsările care rămâneau acolo peste iarnă să vină spre sud, inclusiv spre țara noastră.

Potrivit reprezentanților DSV, e posibil și ca zgomotul petardelor și artificiilor să contribuie la moartea lebedelor.

În ultimele patru luni au fost raportate oficial 175 de focare de gripă aviară la păsări sălbatice, în 23 de țări europene.