Alexandru Petrovici ne invită la... ”Opera... pe poante”

Pianistul Alexandru Petrovici și-a descoperit o nouă pasiune: scrisul - un scris antrenant reliefat într-o proză scurtă plină de umor. Cu note memorialistice importante, Alexandru Petrovici suprinde în cartea sa de schițe literare „Opera... pe poante” (Editura Coresi, 2023) fotograme dintr-o lume fascinantă - lumea Operei, în care, de altfel, a crescut și s-a format încă de mic.
„Mediul familial și-a adus o contribuție permanentă de mare importanță la formarea sa ca muzician. Calitatea tatălui său de prim-dirijor la Opera Naționala din București i-a facilitat integrarea în fenomenul muzical și în universul genului liric în special la un nivel calitativ din ce în ce mai înalt. Tot firesc s-a petrecut și orientarea profesională către muzică.”, se scrie în prezentarea cărții.
Dar cel mai bine îl lăsăm chiar pe autor să ne spună ce și-a dorit cu această lucrare de debut:
„Întâmplarea a făcut ca, într-o zi, să primesc pe Messenger de la prietena și colega mea, regizoarea Anda Tabacaru, o fotografie făcută la sfârșitul unui spectacol de ,,Tosca" jucat la opera din București, acum peste treizeci de ani.
În imagine apăreaupatru personalități artistice importante: soprana Marina Krilovici, baritonul Vasile Martinoiu, tenorul Ionel Voineag și dirijorul Constantin Petrovici (tatăl meu). Privind cu nostalgie figurile imortalizate, mi-am amintit că și eu jucasem în acel spectacol, ca figurant. Nu puteam uita o aventură palpitantă petrecută pe scenă în acea seară. I-am răspuns Andei și i-am povestit ce se întâmplase. Așa a început totul...
Știam destul de multe istorii, fapte de pe scenă, din spatele cortinei, din viața artiștilor de operă. Pe unele le trăise tata, pe altele le aflase și mi le relatase, trăisem și eu sau apropiații mei tot felul de experiențe interesante. La rândul meu, le evocam destul de des, dar mi-am dat seama că, dacă vor circula doar în formă orală, se vor pierde, până la urmă.
Sunt fapte de viață semnificative din existența profesională a cântăreților, dirijorilor, regizorilor, balerinilor, figuranților etc.
Am încercat să păstrez autenticitatea deplină a celor povestite. Să-mi fie iertat dacă îmi vor fi scăpat detalii, ori dacă anumite cuvinte ale eroilor din istorisirile ce urmează au fost, poate, altele!
M-am străduit să îmi aduc aminte totul cât mai precis, am căutat și verificat informații relevante pentru contextele evocate.
Le mulțumesc pentru asta maestrei Mariana Nicolesco, sopranei Margherita Guglielmi, tenorului Robert Nagy, domnului dr. Stephan Poen – muzicolog, și maestrului Cristian Mihăilescu - reputat regizor, care mi-au furnizat elemente ce m-au ajutat să greșesc mai puțin în demersul meu!
Chiar dacă unele povești sunt despre slăbiciuni omenești ale artiștilor, aș vrea să spun că nu am dorit niciun moment să critic pe cineva sau să plasez vreo personalitate în lumină nefavorabilă. Toți eroii despre care va fi vorba au fost/sunt artiști excepționali, pe care îi iubesc și îi apreciez foarte mult.
Totuși, am ales să nu pomenesc unele dintre numele acestora pentru a nu răni sensibilitatea celor care sunt printre noi, ori a urmașilor protagoniștilor trecuți în eternitate.
La prima vedere, s-ar putea crede că adresabilitatea istoriilor de față este una foarte țintită = către iubitorii și cunoscătorii fini ai operei. Sper să nu fie așa! Am încercat să le concep astfel încât și oamenii străini de domeniu să fie interesați să le afle. Rămâne de văzut dacă voi fi reușit să-i conving și pe unii, și pe alții... ”, scrie autorul în Cuvântul său înainte la „Opera... pe poante”.
Pianistul Alexandru Petrovici s-a nascut la Bucuresti in anul 1972. A studiat pianul la Liceul de Muzica "Dinu Lipatti” iar apoi a absolvit Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti studiind pianul cu Dana Borsan si canto cu Sanda Sandru. Dupa ce a urmat diferite cursuri de maiestrie cu sopranele Mariana Nicolesco si Mi Soon Choi si cu pianistul Gunther Ludwig, a obtinut si diploma de doctor in muzicologie "Magna cum Laudae”.
A sustinut numeroase recitaluri si concerte atat in tara cat si in strainatate, participand si la concursuri de pian si canto, unde a obtinut diferite premii cum ar fi cele de la "Ionel Perlea”, "Valentin Teodorian” si "Mihail Jora”.
In ceea ce priveste activitatea de pianist acompaniator, a colaborat cu diferiti muzicieni, atat in Romania cat si in strainatate, in tari ca Germania, Franta, Italia, Norvegia, Cehia sau Serbia, in cadrul competitiilor internationale "Ionel Perlea”, "Hariclea Darclee”, "ARD – Munchen”, "Julian Gayarre”, al cursurilor de maiestrie tinute de Alberto Zedda la Fundatia Royaumont din Franta dar si la Opera Nationala si Universitatea Nationala de Muzica, ambele din Bucuresti.
De-a lungul carierei sale, a colaborat cu artisti precum Roberto Alagna, Mariana Nicolesco, Dan Iordachescu, Maria Slatinaru-Nistor, Felicia Filip, Ludovic Spiess, Oana Andra, Marius Brenciu, Alberto Zedda si altii, notează Societatea Muzicală.
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!

RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei) | RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)
Pe același subiect

Bombă de proporții: JUSTIȚIA A SUSPENDAT LOVITURA DE STAT! Curtea de Apel a anulat hotărârea abuzivă a CCR. Turul II Înapoi

După ce au ”pierdut” Coiful Dacic, olandezii vor și sculpturile lui Brâncuși

PANICĂ în Spania, Portugalia și Franța după ce țările UE au fost afectate de o pană masivă de curent electric. ACTUALIZARE: Motivul ”științific” este enunțat ca fiind un ”fenomen atmosferic rar”. Peninsula Iberică PARALIZATĂ - Noaptea aduce HAOSUL

SISTEMUL CONTRAATACĂ: Alexandru Vasile, judecătorul curajos care a suspendat anularea alegerilor, atacat de CSM! - SOLIDARITATE! Cine este eroina Gheorghița Popescu, cea care a încercat urgentarea deciziei motivând apropierea alegerilor

Bombă cu ceas pe masa CNSAS! ”Dosarul de Securitate al președintelui CCR, Marian Enache, este la DGIA, serviciul secret al Armatei”. Paralela cu cazul Traian Băsescu, alias ”Petrov”

Peninsula Iberică este noul Wuhan?
Recomandările noastre

22 aprilie 1990, startul Pieței Universității. În urmă cu 35 de ani începea cea mai amplă manifestație anticomunistă din Europa Centrală și de Est. VIDEO și GALERIE FOTO

Alex Jones și Tucker Carlson despre Lupta pentru Adevăr: Globalism, Trump, Israel, Planuri Secrete pentru Al Treilea Război Mondial, WEF, CIA, 9/11 - O EMISIUNE-BOMBĂ tradusă în română - VIDEO
Secțiuni: Cultură Muzică Prima pagină Știri
Persoane: Alexandru Petrovici Mariana Nicolesco
Subiecte: La Operă Lansare de carte
Organizații: Opera Română București
Tip conținut: Știri
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (0)