ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Procurorii DNA vor solicita Tribunalului București arestarea preventivă pentru 30 de zile a directorului Romarm, Gabriel Țuțu, și a lui Alexandru Pițurcă, fiul lui Victor Pițurcă, în dosarul legat de achiziții de măști de protecție neconforme pentru Ministerul Apărării, scrie Agerpres. 

Victor  Pițurcă a fost reținut și el cu o zi în urmă, regăsindu-se în dosarul „Măști pentru MApN”, despre care ActiveNews a scris AICI: Afacerile PANDEMIEI: Victor Pițurcă a fost reținut de procurorii DNA într-un nou scandal de corupție privind achiziția de măști neconforme pentru Ministerul Apărării Naționale. Pentru moment, acesta este cercetat în libertate, sub control judiciar, pentru cumpărare de influență.

Potrivit unor surse judiciare,atât pentru fiul lui Pițurcă, Alexandru, cât și  pentru Gabriel Țuțu, propunerea de arestare va fi trimisă de DNA la tribunal marți seară, cu o propunere de judecată pentru miercuri. 

Potrivit DNA, pe fondul pandemiei generate de virusul COVID-19, în perioada 19 martie 2020 - 16 septembrie 2021, Gabriel Țuțu, în calitate de director general al Romarm, cu încălcarea dispozițiilor legale, ar fi încheiat cu o asociere de firme din care făcea parte și o societate controlată de Alexandru Pițurcă, în condiții dezavantajoase pentru compania pe care o conducea, două contracte de achiziție publică ce vizau cumpărarea a șapte utilaje neconforme de producere a măștilor de protecție.

„Prin demersurile menționate mai sus, CN Romarm SA a fost prejudiciată cu suma de 8.647.584 lei, reprezentând contravaloarea utilajelor menționate, valoarea materiei prime și ulterior contravaloarea unor piese și servicii conexe (în afara contractului)", arată anchetatorii.

Într-un context asemănător, procurorii spun că, în perioada 19 martie 2020 - 10 aprilie 2020, Gabriel Țuțu ar fi pretins, printre altele, de la reprezentanții societăților implicate în achizițiile de mai sus introducerea într-un circuit comercial de livrare măști de protecție neconforme către Ministerul Apărării Naționale a unui prieten de-al său fără ca acesta să desfășoare activități comerciale reale auxiliare contractului de livrare produse de protecție și efectuarea unor plăți către acesta (40% din cota de profit rezultată) sub aparența unui contract de consultanță.

„În schimbul acestor 'servicii', suspectul Gabriel Țuțu ar fi lăsat să se creadă că are influență asupra funcționarilor din cadrul MApN și că îi va determina pe aceștia să încredințeze direct și fără proceduri publice contractele de furnizare, dar și să efectueze recepția fără problemă a produselor respective și să achite la timp facturile emise în acest sens. În contextul menționat mai sus, suspectul Țuțu Gabriel ar fi primit printr-un intermediar suma de 50.000 lei", menționează procurorii anticorupție.

DNA mai susține că Alexandru Pițurcă ar fi acceptat, în mod direct, condițiile impuse de Gabriel Țuțu, în schimbul cărora acesta din urmă ar fi lăsat să se creadă că are influență asupra unor funcționari din cadrul MApN și că îi va determina pe aceștia să încredințeze direct și fără proceduri publice contracte de furnizare produse de protecție împotriva coronavirusului.
 
 „Așa cum am precizat și anterior, în contextul menționat mai sus, inculpatul Țuțu Gabriel ar fi primit printr-un intermediar, suma de 50.000 lei, reprezentând prețul traficului de influență.”