ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După începerea anului școlar, măștile de protecție ar putea fi folosite și în casă, măsură care ar fi necesară mai ales în locuințele în care copiii intră în contact cu bunicii, a declarat profesorul Alexandru Rafila, duminică seara, la Digi24

Reprezentantul României la OMS este de părere că vom asista la o creștere a numărului de infectări cu SARS-CoV-2 odată cu începerea noului an școlar. El a arătat că fiecare țară s-a confruntat cu această problemă, însă în România ar putea fi o evoluție îngrijorătoare, dacă până atunci nu intrăm pe o pantă descrescătoare a infecțiilor cu noul coronavirus și continuăm să avem în fiecare zi între 1.200 și 1.400 de cazuri noi.

Din această cauză, Alexandru Rafila consideră că, odată cu începerea școlii, ar trebui regândită interacțiunea copiilor cu persoanele vârstnice din familie, considerate vulnerabile, astfel încât elevii, care riscă să aducă virusul din comunitate, să nu-și pună în pericol aparținătorii. Acest lucru s-ar putea face printr-un set de reguli proprii stabilite în fiecare familie, în fiecare casă. Spre exemplu, atunci când are loc o interacțiune între copil și bunic, fiecare dintre ei să poarte mască sau să respecte pe cât posibil o anumită distanțare.

„Ceea ce cred că ar mai fi de făcut odată cu începerea școlii ar fi regândirea interacțiunilor pe care le vor avea copiii cu persoanele vârstnice din familie, care nu trebuie evitate, dar trebuie oarecum, nu reglementate, dar să respecte anumite proceduri interne ale familiei, în care interacțiunea cu vârstnicii care au boli cronice să fie oarecum la distanță, să se ia măsurile legate de mască. Utilizezi masca și în casă, de exemplu, dacă vreau să stau cu bunicul meu, și o utilizează și el. Nici lucrul acesta nu a fost discutat, dar e legat de începerea școlilor în mod evident”, a afirmat Alexandru Rafila.

Aceste sugestii sunt considerate nepopulare de o parte a societății. În multe dintre familii, bunicii sunt singurele persoane cu care interacționează copiii, în timp ce ambii părinți sunt plecați la serviciu. Având în vedere vârsta fragedă a elevilor și nevoia de a crește în echilibru emoțional, purtarea măștii acasă ar putea îngreuna relaționarea și comuniunea cu persoanele de care micuții se simt cel mai apropiați.