ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România(ANOSR) și-a exprimat dezamăgirea față de incertitudinea în care studenții vor începe să urmeze cursurile universităților, de la sfârșitul lui septembrie. Studenții s-au arătat nemulțumiți față de lipsa de norme clare și predictibilitate cu privire la noul an universitar, cât și la discrepanța dintre vaccinați și nevaccinați, mediul fizic și mediul online.

Studenții au nevoie de predictibilitate și norme clare privind modalitatea de începere a noului an universitar, procedurile aferente procesului de cazare și normele igienico-sanitare!

Deși ne aflăm la mai puțin de o lună de la începerea anului universitar în toate universitățile din România, încă nu există un ordin de ministru comun al Ministrului Educației și Ministrului Sănătății, publicat în Monitorul Oficial al României, care să reglementeze modul de desfășurare a activității didactice în mediul universitar. Criza politică din ultimele zile nu justifică în niciun fel întârzierile existente, cu atât mai mult cu cât reglementările despre care facem referire puteau fi adoptate de Guvern și înainte de 1 septembrie.

Faptul că scenariul de funcționare la începerea anului universitar este stabilit de conducerea universității (nefiind clar dacă se referă la rector sau Consiliul de administrație), nu de Senatul universitar. Conform Legii 55/2020, suspendarea activităților didactice cu prezență fizică (și, inerent, desfășurarea activității în mediul online), și, în baza principiului simetriei actelor juridice, revenirea la activitatea cu prezență fizică sunt atributul exclusiv al Senatului universitar. Prin urmare, sfera de ipoteze în care decizia nu ar aparține Senatului este extrem de limitată;

Faptul că nu există un termen adecvat în cadrul căruia universitățile să decidă scenariul de funcționare pentru începerea anului universitar. Considerăm că toate universitățile din România ar trebui să decidă și să publice, cel târziu cu 14 zile înainte de începerea anului universitar, scenariul de funcționare și regulile aplicabile pentru cazarea în cămine, funcționarea serviciilor auxiliare ș.a.m.d., astfel încât pregătirile să fie riguroase, inclusiv cu privire la dotarea universităților în spațiile didactice și în cămine cu materiale sanitare pentru studenți și cadre didactice; 

Faptul că nu se oferă indicații de specialitate mai clare cu privire la modul în care ar trebui să se desfășoare activitățile, prin comparație cu învățământul preuniversitar. Din acest punct de vedere, este de natura evidenței faptul că autonomia universitară nu acoperă, în nicio interpretare posibilă dată textului constituțional, stabilirea unor norme igienico-sanitare. 

Față de ultimul punct menționat, prin raportare și la decizia Consiliului Național al Rectorilor de susținere a începerii anului universitar în mod fizic, credem că în lipsa unor considerente legate de evoluția pandemiei, ar trebui să fie desfășurate cel puțin seminarele și laboratoarele cu prezență fizică (față-în-față). Pentru a putea organiza cursurile în format online (sau mai multe activități, în cazul agravării situației pandemice) este necesară adoptarea Ordonanței de Urgență lansată în dezbatere publică, care să permită organizarea de activități online și în anul universitar 2021-2022, prevederile OUG 141/2020 încetându-și aplicabilitatea odată cu finalizarea anului universitar 2020-2021.

Universitățile trebuie să anunțe desfășurarea procesului de cazare, condițiile în care va avea loc, numărul de locuri de cazare și numărul de studenți în cameră. Totodată, se impune informarea extinsă a studenților despre acordarea subvenției alternative de cazare în cazul regimului fizic sau hibrid. 

Referindu-ne la membrii comunității universitare nevaccinați, care din nefericire nu reprezintă o cotă redusă, considerăm că în situația în care s-ar stabili diferite restricții prin testare periodică, ținând cont și de faptul că nu cunoaștem cât va mai dura pandemia, Ministerul Educației ar trebui să sprijine acest proces prin oferirea de teste sau să relaționeze cu Ministerul Sănătății pentru ca aceștia să fie testați de personal de specialitate, inclusiv în structuri spitalicești din subordinea MS, astfel încât să nu se creeze o povară excesivă”, a comunicat ANOSR, citat de Știri de Cluj.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews