ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Comandanții militari poartă discuții cu omologii lor ruși pentru a evita neînțelegerile, în timp ce luptele din Ucraina se apropie de granițele NATO, scrie jurnalista Natalia Drozdiak în deschiderea unui editorial publicat pe site-ul Bloomberg, pe care l-am tradus pentru cititorii ActiveNews.

Comandanții militari din țările NATO discută telefonic cu omologii lor ruși pentru a se asigura că SUA și aliații săi nu vor fi târâți în război din cauza vreunei neînțelegeri la granița ucraineană.
 
În ultimele 24 de ore, niște rachete rusești au aterizat în apropiere de Liov, orașul din vestul Ucrainei care a devenit un punct de adunare pentru persoanele care fug de conflict. La sfârșitul săptămânii trecute, Rusia a lovit o unitate militară din regiune, aflată la aproximativ 35 de kilometri de Polonia, iar săptămâna trecută o dronă de recunoaștere a traversat mai multe țări din Europa de Est înainte de a se prăbuși în capitala Croației, Zagreb.
 
Oficialitățile occidentale sunt îngrijorate de faptul că un episod mai serios - de exemplu, dacă o rachetă rusească ar lovi teritoriul NATO - ar putea declanșa o escaladare și le-ar putea atrage într-un conflict cu Rusia.
 
O confruntare între cele două mari puteri nucleare ale lumii este un scenariu de coșmar pe care strategii militari au încercat să îl evite încă de când Uniunea Sovietică a achiziționat prima sa bombă atomică la începutul Războiului Rece. Invazia Ucrainei a reintrodus o astfel de probabilitate în calculele liderilor din ambele părți pentru prima dată după multă vreme.
 
Președintele rus Vladimir Putin și-a pus forțele nucleare în stare de alertă maximă la sfârșitul lunii februarie și a avertizat NATO să nu intervină în Ucraina. Secretarul de stat Antony Blinken a declarat în repetate rânduri că SUA este pregătită să combată orice incursiune a Rusiei pe teritoriul NATO.
 
Dar oficialitățile spun că nu vor să intre într-un conflict doar pentru că cineva a făcut o greșeală.
 
„Odată cu intensificarea activităților militare aeriene, cu drone, cu avioane, există un risc”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, pentru presă săptămâna aceasta, înaintea unui summit al miniștrilor apărării din cadrul alianței. „Trebuie să depunem toate eforturile pentru a preveni astfel de incidente și accidente și, în cazul în care acestea se produc, să ne asigurăm că nu scapă de sub control.”
 
Până acum, forțele rusești nu au încercat să provoace sau să implice forțele aliate, spun reprezentanții NATO, chiar dacă ele continuă să bombardeze orașele ucrainene și încearcă să se regrupeze după eșecurile inițiale și după ce soldații ucraineni le-au încetinit avansul.

Cu toate acestea, convoaiele de muniție pe care SUA și aliații săi din NATO le expediază în Ucraina sunt „ținte legitime” pentru militarii ruși, a declarat ministrul adjunct de externe Serghei Riabkov, pe 12 martie, la televiziunea de stat, calificând livrările de arme drept o „manevră periculoasă”.

Această declarație a fost făcută în urma unui avertisment al ministrului adjunct de externe Alexander Grușko referitor la pericolele unei confruntări între Rusia și NATO. „Riscuri chiar există”, a declarat Grușko la postul de televiziune Rossiya 24 pe 2 martie. „Nu există garanții că nu vor exista incidente și nici garanții că aceste incidente nu ar putea escalada într-o direcție absolut nedorită”, a spus el.
 
Din partea NATO, Stoltenberg a declarat că aliații au intensificat supravegherea spațiului lor aerian și a frontierelor, ca urmare a creșterii riscului.
 
Majoritatea țărilor învecinate cu Ucraina sunt membre ale NATO, fapt ce obligă statele să se apere reciproc în cazul unui atac. Așadar, o singură eroare de calcul din partea Rusiei i-ar putea antrena în conflict pe toți cei 30 de aliați, cel mai semnificativ fiind SUA.
 
Aliații desfășoară avioane de supraveghere și mobilizează noi baterii Patriot, ca parte a prezenței sporite la frontierele sale estice.

Bateriile Patriot pot doborî rachetele ofensive și au, de asemenea, senzori performanți care ajută la identificarea obiectelor din aer, ceea ce este esențial pentru evitarea neînțelegerilor, au declarat înalți reprezentanți militari ai NATO. În plus, aliații au deja patrule cu avioane de luptă care brăzdează cerul, astfel încât să nu fie nevoie să lanseze proiectile de la sol în cazul în care ar trebui să reacționeze rapid, au spus aceștia.
 
Dialogul dintre comandanții militari din cele două tabere nu este unul simplu, potrivit unui diplomat european de rang înalt. Dar aceștia fac schimb de informații legate de mișcările de trupe, precum și de alte planuri, a declarat diplomatul.
 
Statele Unite au instituit un mecanism similar în Siria, pentru a evita conflictul cu forțele rusești. În august 2020, după primirea unor rapoarte privind o coliziune cu vehicule rusești, Pentagonul a declarat că mai mulți soldați americani au fost răniți ca urmare a comportamentului agresiv al Rusiei, care a încălcat acest aranjament, și a lăudat efectivele sale de pe teren pentru detensionarea confruntării prin adoptarea unei atitudini reținute.
 
În astfel de momente de tensiune, istoria poate depinde de hotărârile și calmul unei singure persoane. 
 
În timpul crizei rachetelor cubaneze din 1962, un submarin sovietic a fost la un pas de a lansa o rachetă nucleară spre SUA. Când SUA a aruncat explozibili pentru a forța submarinul să iasă la suprafață pentru identificare, căpitanul acestuia a crezut că poate a izbucnit un război. Atacul nuclear a fost evitat de un alt ofițer care a refuzat să-și dea acordul.
 
Dacă un obuz rusesc ar ateriza în interiorul granițelor unei țări NATO, s-ar face o anchetă militară atentă pentru a se stabili dacă incidentul a fost accidental sau intenționat, a declarat un diplomat european. Dacă aliații ajung la concluzia că a fost un atac deliberat, acest lucru ar putea fi suficient pentru declanșarea articolului 5 din Carta NATO, ceea ce înseamnă că SUA și aliații săi ar intra în război cu Rusia.
 
În ceea ce privește prăbușirea dronei și recentul atac cu rachete din Ucraina, între cele două incidente există o diferență semnificativă, a declarat ministrul olandez al Apărării, Kajsa Ollongren, într-un interviu.

Ancheta privind episodul cu drona este în curs de desfășurare, dar „cu toții presupunem că a fost un accident”, a declarat miercuri Ollongren. Atacul aerian rusesc din apropierea graniței poloneze a vizat o unitate militară din Ucraina, „așa că, din acest punct de vedere, nu a fost ceva neașteptat”.

Washingtonul și aliații săi din NATO încearcă, totodată, să descurajeze Moscova să comită o eroare strategică.
 
SUA și alți membri NATO și-au intensificat prezența cu mai multe trupe terestre, maritime și aeriene în partea de est a alianței, inclusiv în Polonia. De asemenea, NATO și-a consolidat forțele aflate în subordinea Comandantului Suprem al Forțelor Aliate din Europa, Tod Wolters, un fost pilot de vânătoare care a luptat în Irak și Afganistan.
 
„Nimeni nu vrea să vadă acest război escaladând dincolo de zona în care are loc acum”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, după ce a fost întrebat joi, într-un interviu acordat Bloomberg Television, cu privire la riscul de proliferare. „De aceea, mesajul nostru a fost foarte clar: ne vom asigura că suntem capabili să apărăm teritoriul NATO”.