ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Admiterea la liceu este cel mai important examen pentru copiii claselor a VIII-a.

Parinții si elevii care au făcut în zilele trecute înscrierile pentru probele de aptitudini ce se vor susține la Liceul cu program sportiv ,,CETATE” DEVA, au avut parte de o surpriză neplăcută și doresc să își exprime profunda nemulțumire față de modul în care s-a realizat acest proces.

Ambiguitate și confuzie!

Precizarea de pe site-ul liceului sportiv, referitoare la unul din documentele necesare înscrierii, este ambiguă și lasă loc de interpretări în defavoarea elevilor.

Concret, liceul solicită pentru înscrierea la probele sportive ,,carnetul de legitimare pentru elevii legitimați la cluburi sportive din localitate (unde este cazul)”.

Se înțelege de aici că un astfel de carnet se va depune la dosarul de înscriere doar de către cei care îl dețin!

La fața locului, situația a fost cu totul alta:  toți cei care optează pentru orice disciplină sportivă (fotbal, box, baschet, volei etc), cu excepția atletismului, trebuie să dețină o LEGITIMAȚIE A UNUI CLUB AFILIAT. Asta au aflat cu stupoare elevii în momentul depunerii dosarului de înscriere.

Celor care nu aveau acest carnet de legitimare li s-a refuzat înscrierea la disciplina sportivă pe care o doreau, fiind în acest fel constrânși să se înscrie doar la atletism, secție care nu era condiționată de legitimație. Situație nedreaptă și discriminatorie, deoarece toți copiii ar trebui să poată alege necondiționați de apartenența la un club sportiv!

Condiții ilegale?

Prin impunerea acestei condiții la înscriere,  liceul încalcă Ordinul ministrului educației nr. 6154/2023, anexa nr. 3 – METODOLOGIA DE ORGANIZARE ȘI DESFĂȘURARE ȘI STRUCTURA PROBELOR DE APTITUDINI PENTRU ADMITEREA ÎN LICEELE VOCAȚIONALE, pagina 33: ,,Admiterea elevilor în liceele vocaționale, la clasele cu program sportiv, este condiționată de: 1) existența avizului medical favorabil participării la probele de aptitudini sportive – condiție eliminatorie; 2) susținerea și promovarea probelor de aptitudini sportive”. Vedem așadar că nu există nicio precizare legată de vreun carnet de legitimare sau legitimație ,,de club”!

Întrebarea legitimă este: cu ce scop Liceul sportiv din Deva a recurs la această solicitare suplimentară, vădit nelegală? Copiii cu posibilități modeste, care vin aici din pasiune pentru un sport, nu pot avea nici măcar șansa unui concurs?

După cunoștințele noastre, deocamdată acest liceu este o unitate de învățământ de stat, cu adresabilitate generală. Dacă între timp a devenit privat și exclusivist, ar trebui informați și părinții.

Comportament inadecvat

Aflăm, de asemenea, că directorul liceului – căruia părinții i-au cerut lămuriri cu privire la faptul că elevilor care doreau să se înscrie la fotbal sau box li s-a refuzat înscrierea la aceste secții – a respins orice dialog cu aceștia. Mai mult, într-un caz punctual directorul a avut un comportament inadecvat (țipete, jigniri) față de o mamă (însoțită de fiul ei) care i-a semnalat că nu se procedează corect față de copiii nelegitimați la niciun club.

Ce urmează?

Ce să înțeleagă copiii după această experiență, avută la prima lor încercare de a-și croi un drum în viață? Că există numai două căi: ori te resemnezi acceptând, împotriva voinței proprii, singura variantă la care ți se dă acces, ori faci cumva să ,,te descurci”, ca să ai acces acolo unde îți dorești? Calea legală – adică ce normală – lipsește în această ecuație?

Alianța Părinților – Filiala Hunedoara, solicită conducerii Liceului cu program sportiv ,,CETATE” DEVA să dea dovadă de corectitudine și bună credință, rechemând toți elevii afectați de această situație pentru a-și selecta opțiunea inițială și a le da posibilitatea unei alegeri libere, conform dorinței acestora. Așteptăm o decizie corectă care să dea copiilor aceleași șanse și posibilitatea de a-și afirma potențialul în cadrul acestei unități de învățământ.

Probele sportive se vor susține în data de 23.05.2024, așa că oferiți șanse egale la înscriere tuturor copiilor, lăsați profesorii de specialitate să îi evalueze obiectiv și cei mai buni să fie promovați!

Alianța Părinților –  Filiala Hunedoara