ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Alianța Părinților din România ia act cu profundă îngrijorare de sărbătorirea în unitățile de învățământ din România a Halloween-ului, o manifestare care promovează – ca prilej de amuzament – întunericul, groaza și moartea. Activitățile includ, în general, concursuri de costume și postere horror și cultivă gustul pentru macabru, sinistru și cruzime.

Acest lucru este absurd și inacceptabil în condițiile în care constatăm zilnic că elevii sunt din ce în ce mai puțin empatici și din ce în ce mai înclinați să relaționeze violent, iar școala își propune să deruleze constant programe antibullying, care au devenit o necesitate. Între ceea ce declară școala că vrea să facă și ceea ce face este o evidentă fractură logică.

După activități diverse pe tema ,,nonviolenței”, Halloween-ul stimulează tocmai agresivitatea prin direcționarea greșită a creativității copiilor. Dorim să cultivăm la copii o creativitate care se exprimă prin capete tăiate, trupuri spânzurate, schelete, răni sângerânde, chipuri schimonosite, case bântuite, personificări ale morții și demonicului?

Costumați în monștri, demoni, vampiri, fantome sau vrăjitori, copiii de toate vârstele, din școli și chiar din grădinițe, „se joacă” de-a moartea, împreună cu educatorii lor, chiar în unitățile școlare destinate formării caracterelor pe principii morale, și nu deformării lor sub influența unor împrumuturi străine de tradițiile și credința poporului român.

 

În școli gimnaziale și licee se organizează, de câțiva ani buni, concursuri de costume sau afișe inspirate de tematica evenimentului. Cele mai sinistre dintre acestea sunt premiate potrivit principiului „cel mai hidos câștigă”.

Și anul acesta numeroase instituții de învățământ devin gazdele acestor modalități de educare a elevilor români în spirit păgân, cu accente satanice. Oare câți dintre profesorii și părinții implicați în organizarea acestor activități știu ce este, de fapt, Halloween-ul?

După cum se arată într-o scrisoare deschisă a părinților suceveni[1] , prin care aceștia solicită Ministerului Educației interzicerea activităților legate de Halloween, această sărbătoare își are originile în străvechiul festival Galic închinat zeului morții, Samhain.

„Sărbătoarea implica frecvent focuri, ruguri în aer liber unde erau aruncate sacrificii în grâne, animale sau oasele celor măcelăriți. Costume și măști hidoase erau de asemenea purtate în timpul festivalului în încercarea de a îmbuna spiritele morților. Când sărbătoarea lua sfârșit, ei foloseau focul de la rugurile de sacrificiu pentru a-și aprinde focurile de acasă cu scopul de a fi protejați cu puterea focului «sacru», de aici venind practica dovlecilor luminați din interior. Ulterior cuceririi romane, festivalul Samhain celtic a fost combinat cu două sărbători de origine romană: Feralia, de la sfârșitul lui octombrie, în care romanii iși comemorau morții și festivalul în care o cinsteau pe Pomona, zeița romană a abundenței casnice.”

Există informații potrivit cărora de Halloween-ul zilelor noastre se leagă, în ciuda aparenței de farsă și distracție, numeroase ritualuri sângeroase. Exemple de acest fel sunt atrocitățile comise de sataniștii din Giurgiu, care au ucis și ars o femeie în noaptea de Halloween a anului 2020 și au violat o adolescentă de 16 ani, pe un altar închinat lui Satan, în anul 2019[2].

Cât despre practicile obișnuite din noaptea de Halloween, iată ce declara un cunoscut cercetător al curentului New Age, Texe Marrs: „Cercetările noastre confirmă faptul că în această noapte păgână a Halloween-ului are loc sabatul vrăjitoarelor, în care se bea, se dansează, se spun blesteme și vrăji, se organizează orgii sexuale, se oferă sacrificii animale și umane".

Anton Szandor LaVey, creatorul Bisericii Satanice a declarat că „Două mari sărbători principale sunt celebrate de Biserica Satanică: Halloween-ul și Walpurgisnacht.”

Urmările asupra psihicului copiilor sunt incontestabile. La întrebarea: „Cum ați vrea să serbați Halloween-ul?", conținută într-un extemporal dat elevilor de clasa a IV-a într-o școală americană, 80% au răspuns: „Aș vrea să omor pe cineva[3]".

Creșterea nivelului de violență comportamentală în timpul Halloween-ului în țările în care acesta are vechi tradiții a devenit o evidență, „distracția" asociindu-se cu fapte penale, consum de alcool și droguri, distrugeri de bunuri sau accidente grave.

Își poate asuma vreun cadru didactic responsabilitatea pentru urmările care ar putea apărea în urma acestui joc „nevinovat" de-a oroarea?

Amintim directorilor unităților școlare care promovează astfel de evenimente că între principiile care guvernează învățământul românesc se numără și „principiul asumării, promovării și păstrării identității naționale și a valorilor culturale ale poporului român”[4], principiu care pare să fie ignorat cu desăvârșire.

De asemenea, mai amintim factorilor decizionali faptul că protocolul adițional la Convenția Europeană a Drepturilor Omului prevede, la art. 2, că „statul, în exercitarea funcțiilor pe care și le va asuma în domeniul educației și învățământului, va respecta dreptul părinților de a asigura această educație și acest învățământ conform convingerilor lor religioase și filozofice.”[5]

De asemenea, art. 29, 6 din Constituția României spune că „părinții sau tutorii au dreptul de a asigura, potrivit propriilor convingeri, educația copiilor minori a căror responsabilitate le revine”, în timp ce art. 48, se referă la „îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor”, drept și îndatorire reluate și de Noul Cod Civil.

Din informațiile pe care le deținem, în multe școli sărbătorirea Halloween- ului are loc fără informarea și acordul scris al părinților.

Având în vedere cele semnalate mai sus, solicităm ca în școli să înceteze sărbătorirea Halloween-ului, activitate care poate afecta pe termen lung sănătatea fizică, psihică, spirituală și morală a copiilor noștri.

Fără îndoială, elevii își pot manifesta creativitatea realizând costume tematice pentru activități care cultivă trăsăturile pozitive pe care ni le dorim la copii, și care explorează patrimoniul nostru cultural.

Solicităm ca școala să promoveze activități care ilustrează etosul românesc și pun în valoare tradițiile culturale care constituie baza formării spirituale a copiilor noștri.

Comitetul Director

Prof. Popa Olimpia – Dir Dep. Educație – Sănătate

Președinte, Cristian Filip

————————

[1] https://www.svnews.ro/scrisoare-deschisa-a-parintilor-suceveni-catre-profesori-feriti-copiii-nostri-de-macabrul-halloween/64634/

[2] https://www.gandul.ro/stiri/ipoteza-inspaimantatoare-in-cazul-fetei-ucise-si-incendiate-pe-camp-crima-seamana-perfect-cu-un-sacrificiu-adus-zeului-moloh-in-noaptea-de-halloween-19533796

[3] https://youtu.be/SP5fZErTR7U?si=q_qd4-brWQTUjN6o

[4]https://edu.ro/sites/default/files/_fișiere/Minister/2023/Legi_educatie_Romania_educata/legi_monitor/Legea_invatamantului_preuniversitar_nr_198.pdf

[5] http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocumentAfis/85276