ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Alianța Părinților a înaintat Ministerului Educației un memoriu privitor la inițiativa legislativă „Părinți educați, copii fericiți”, despre care consideră că ar încălca principiul primatului parental. Cu alte cuvinte, statul încearcă să se substituie părinților în raport cu copiii, ba chiar să-i (re)educe pe părinți în spiritul unor valori care nu sunt în concordanță cu cele ale neamului și familiei românești, consideră Alianța Părinților. Redăm mai jos, integral, argumentarea acesteia:

Către Ministerul Educației 

In atenția d-lui Ministru Sorin Cîmpeanu
In atenția d-lui Secretar de stat Sorin Ion 
Ref: „Părinți educați, copii fericiți”

   cabinet.sspreuniversitar@edu.gov.ro cabinet@edu.gov.ro 
   sorinionro@yahoo.com  sorin.cimpeanu@edu.gov.ro 
   sorin.cimpeanu@usamv.ro  mscimpeanu@yahoo.fr   
                                              
Stimate Domnule Ministru,
Stimate Domnule Secretar de stat,

„Părinți educați, copii fericiți” se prezintă a fi o inițiativă legislativă pornită din grija pentru calitatea vieții copilului. Din textul proiectului reiese, însă, faptul că scopul declarat este deturnat. 

Pentru ca acest proiect să nu încalce principiul primatului parental și să nu ducă la distrugerea culturii românești și a familiei (așa cum vedem că se întâmplă în țările în care acest principiu a fost încălcat), este nevoie de modificări esențiale în cuprinsul textului:

1-Ideea de "obligativitate a educației parentale" este una periculoasă. Binele făcut cu forța înseamnă dictatură. Termenul "obligativitate” trimite la ideea centrelor de reeducare specifice regimurilor totalitare. Nu putem fi de acord cu așa ceva. Participarea, dacă va exista, trebuie să fie absolut benevolă. Pot fi sprijinite numai familiile care au nevoie și care solicită sprijin. 

Acolo unde este vorba despre copii neglijați sau supuși la rele tratamente trebuie prevăzute masuri punctuale eficiente (care ar fi putut fi implementate și până acum dacă s-ar fi dorit). Este aberant sa se considere că, brusc, toți părinții români nu mai au discernământul și abilitățile necesare pentru a-si crește și educa copiii, iar sarcina  aceasta trebuie preluată în mod organizat (!) de către stat. Este, mai degrabă, o subminare mascată a drepturilor parentale.

2- Introducerea educației parentale ca disciplină opțională la clase liceale, școli profesionale, etc, este cu totul inoportună.  

3- Ne amintim faptul că proiectul SNEP din 2018 avea scopul vădit de a reeduca și îndoctrina părinții prin prevederi menite să impună modele așa-zis "progresiste”, prin stabilirea de obligativități care decretau ca anacronic atașamentul față de valorile tradiționale, insultând astfel milioane de români. Actualul proiect de educație parentală face același lucru în variantă "soft”, favorizând o inacceptabilă imixtiune a statului în familie.

4- Nu putem accepta ca statul să-și aroge dreptul de a stabili ce este greșit și ce este corect în educația copiilor (în cadrul unor familii funcționale), încălcând libertatea de conștiință a cetățenilor prin stabilirea unui model unic valid, și nu vom accepta prezența (subtilă sau vădită) a niciunui element care aparține ideologiei de gen

5- Considerăm că statul poate oferi ajutor DOAR familiilor cu o situație economică sau relațională precară, în care, din motive financiare sau de separare, părinții nu pot oferi copiilor lor tot sprijinul necesar.

Nu putem accepta intervenția statului în viața privată a cetățenilor, uzurparea drepturilor parentale și  încălcarea demnității tuturor părinților români prin reeducarea în masă, chiar dacă au o familie funcțională și nu necesită ajutor din partea statului.

6- Ceea ce se pregătește prin acest program este un angrenaj uriaș de cheltuit bani publici și de irosit resurse umane. Sume uriașe ar fi cheltuite inutil pentru "formarea formatorilor", a "evaluatorilor" și a altor "specialiști". Sigur că există situații în care ajutorul statului este necesar, dar nu printr-o modalitate care reprezintă mai degrabă un dubios angrenaj birocratic cu note totalitariste.  

Solicităm să aveți în vedere dorința și nevoile REALE ale familiilor românești, făcând toate modificările necesare pentru a exclude:

- orice trimitere la ideologia de gen
- obligativitatea participării și aplicarea în masă
- orice imixtiune, de orice fel, în viața familiilor care nu necesită și nu cer ajutor

Solicităm număr de înregistrare și răspuns scris în termenul legal pe adresa de email din antet.

Cu considerație, 


       Comitetul Director al Alianței Părinților

       Popa Olimpia - Director Departament Educație- Sănătate

       Președinte: Cristian Filip