ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!




După ce DNA a cerut luni, la Înalta Curte de Casație și Justiție, o pedeapsă maximă pentru fosta șefă a DIICOT, Alina Bica, acuzată de luare de mită, aceasta nu pare dispusă să renunțe la luptă. Din Costa Rica, de unde se află în prezent, fosta șefă a DIICOT  a depus o plângere penală împotriva Laurei Codruța Kovesi și a procurorului Gheorghe Popovici, cel care a instrumentat unul din dosarele sale. După cum a anunțat în urmă cu două zile, avocatul Alinei Bica, Doru Trăilă, aceasta îi acuză pe cei doi de represiune nedreaptă și cercetare abuzivă. Plângerea ei ar putea părea o simplă fumigenă și un gest disperat, dacă nu ar fi susținută de afi rmațiile unor „clienți” DNA, date în fața judecătorilor, scrie evz.ro.

Practic, Alina Bica acuză faptul că, în timpul instrumentării dosarului în care este acuzată de fapte de corupție în favoarea omului de afaceri Horia Simu, „au fost comise o serie de abuzuri și nereguli, ce se circumscriu unor fapte de natură penală. Procurorul șef al Secției de combatere a corupției din cadrul DNA Gheorghe Popovici, cu acordul și cu sprijinul Laurei Codruța Kovesi, la data săvârșirii faptelor Procuror șef al DNA, a încercat prin promisiuni și amenințări să-l determine pe martorul denunțător Mihăilescu Florentin Ionuț și pe inculpatul Simu Horia să ofere declarații mincinoase în ceea ce mă privește, referitor la pretinsele infracțiuni de luare de mită și abuz în serviciu. Aceiași procurori au trunchiat în mod fals anumite convorbiri telefonice purtate de mine cu martorul denunțător Mihăilescu Florentin Ionuț, inducând în eroare instanța de judecată pentru emiterea mandatului de arestare în ceea ce mă privește”.

 
Fosta șefă a DIICOT îi mai acuză pe cei doi de cercetare abuzivă pentru că au procedat la adunarea materialului probator prin amenințări, șantaj și promisiuni de netrimitere în judecată.

În dosarul la care face referire Alina Bica ea este judecată alături de omul de afaceri Horia Simu și un fost șef ANAF, Șerban Pop, pentru fapte de corupție. Potrivit rechizitoriului DNA, în 2014, Șerban Pop ar fi primit de la Horia Simu aproximativ 230.000 de euro, cash și sub forma a două contracte de consultanță judiciară, pentru a interveni la conducerea DIICOT, în scopul soluționării favorabile a unui dosar penal al omului de afaceri.

Denunțătorul s-a răzgândit în fața judecătorilor

Alina Bica a fost reținută în 1 septembrie 2015 de DNA și apoi aruncată în arest timp de 53 de zile, în baza unui denunț formulat de fostul ei consilier Ionuț Mihăilescu.

Anchetat în dosarul ANRP 2 alături de Alina Bica, Mihăilescu și-a adus brusc aminte că ar fi intermediat o pretinsă mită pe care ar fi luat-o fosta șefă a DIICOT. Numai că Mihăilescu s-a răzgândit între timp. În iunie 2016, în fața judecătorilor de la Înalta Curte, denunțătorul Alinei Bica nu și-a mai susținut declarațiile date în fața procurorilor DNA.

El a explicat că a făcut denunțul pentru a scăpa de cercetarea penală în dosarul ANRP 2. Numai că Mihăilescu și-a luat țeapă de la DNA. „În celălalt dosar penal, am inițiat demersuri pentru a stopa cercetarea penală împotriva mea prin încheierea unui acord de recunoaștere a vinovăției, ceea ce nu s-a întâmplat”, a spus Mihăilescu în fața judecătorilor.

Articolul integral poate fi citit AICI.