ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Decizie luată, luni, de magistrații italieni în cazul Alinei Bica, după ce fosta șefă DIICOT a fost prinsă, la finele săptămânii trecute, în Italia. Alina Bica a fugit din țară înainte să fie condamnată definitiv la patru ani de închisoare pentru corupție, alături de omul de afaceri Ioan Bene.
 
Fosta șefă DIICOT și omul de afaceri Ioan Bene, au fost prinși vineri în Italia și vor rămâne în arest în această țară până la extrădarea în România, potrivit unei decizii luate luni de judecătorii italieni. Cei doi fugari au fost condamnați definitiv în dosare de corupție, în România, și se află, în prezent, în custodia autorităților italiene. 

Alina Bica a fost dată în urmărire internațională cu mandat european, în noiembrie 2019.
 
Ea fusese acuzată de favorizarea infractorilor, pentru care a fost condamnată definitiv la 4 ani de închisoare cu executare. La începutul anului 2018, înainte ca instanța să pronunțe sentința, Bica a fugit din țară. Pentru o perioadă lungă de timp, Alina Bica s-a aflat în Costa Rica. Ulterior s-a spus despre aceasta că s-ar afla în Spania.
 
Alina Bica s-a aflat la conducerea DIICOT până în noiembrie 2014. Ea a demisionat atunci în contextul în care era acuzată de abuz în serviciu în legătură cu despăgubirile aprobate în 2011 lui Gheorghe Stelian pentru un teren de 13 hectare din zona Plumbuita, supraevaluat la 61 de milioane de euro.

Alina Bica a fost numită în funcție în luna mai 2013, la propunerea premierului Victor Ponta care la vremea respectivă era ministrul interimar al Justiției. Bica este procuror din anul 1996.