Politologul Alina Mungiu-Pippidi a subliniat, marți seară, rolul esențial pe care îl au serviciile secrete în politica românească, susținând că acestea vor decide totul privind alegerile prezidențiale, afirmând că generalii se joacă acum cu președinte Iohannis prin a ridica tot felul de posibili contracandidați. Pippidi a mai spus că Iohannis a profitat politic de pe urma serviciilor, mai ales a SIE. SIE despre care aceasta spune care a ajutat extern la discreditarea PSD, dar s-a făcut de râs susținîndu-l pe Plahotniuc în Republica Moldova contra UE, SUA și Rusiei.

„Generalii vor avea alegerile prezidențiale în mână. Ei vor hotărî dacă îl lasă numai pe Iohannis sau îi arată pisica cum o fac de săptămâni întregi. Și îi spun, uite Cioloș, uite Kovesi. Nu ești chiar așa de liniștit cum îți poți imagina", a declarat Alina Mungiu-Pippidi, la B1TV.

De asemenea, Alina Mungiu Pippidi  susține că serviciile secrete i-au arătat lui Iohannis cum controlează jocurile încă de la începutul mandatului odată cu dosarul penal deschis consilierului prezidențial George Scutaru. „Eu știu dacă Iohannis e 100% dependent de servicii, dacă era 100% dependent la început mai trebuia domnul Scutaru umflat din săptămâna trei și băgat la închisoare? Domnul Scutaru a fost clarificat de serviciile secrete, ei l-au lăsat pe Iohannis să îl angajeze pe postura de consilier de securitate națională. Serviciile prin acea mișcare l-au avut la mână pe noul președinte Klaus Iohannis, pe care l-am avertizat că George Scutaru e vulnerabil”, a subliniat Alina Mungiu-Pippidi.

Mai  mult, spune ea, SRI si STS au ajuns să uzurpe rolurile fiscului, Curții de Conturi, DLAF, BEC, al autorităților privitoare la transplant, pentru că au exclusivitatea bazelor de date privind alegerile, impozite, evidența populației și în curînd și cererile de trasplant. „E un motiv pentru care acest instituții au rămas nedezvoltate, capacitatea și funcțiilor lor au trecut la servicii, care ar trebui să aibă alt rol, și care folosesc cinci la sută informație să dea la procurori, iar restul să controleze lumea prin șantaj”. Și alte servicii, SPP și Serviciul de Informați al Armatei sunt amestecate în politică, susține Pippidi.

”SRI va monitoriza de aici înainte prin SII Analytics și operatorii economici privați și pe cei de stat printr-o bază de date care nu va fi publică, adică împărțită cu fiscul. Practic va fi cum au lucrat la DNA, ei hotărăsc pe care îl ia și fiscul nu va ști nici cât de selectivă e informația pe care o primește, că sunt protejați de Legea Siguranței Naționale din 1991, aceeași prin care au dreptul la afaceri. De aceea în fiecare săptămînă firmele lor cîștigă mari contracte de stat”, a spus aceasta.


 


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews