ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 19.02/ 17:00 Violeta Alexandru a transmis că a ridicat problema eficientizării sistemului de acordare a alocațiilor pentru copii, o soluție fiind voucherele. Ministrul Muncii spune că ar putea recurge la această modalitate de acordare a alocației deoarece de cele mai multe ori părinții folosesc banii respectivi pentru cu totul alte cheltuieli decât cele necesare copiilor. „Resursele publice destinate copiilor trebuie să ajungă chiar la aceștia. Este cunoscută realitatea conform căreia de alocațiile copiilor (mai) beneficiază și aparținătorii/părinții pentru cu totul alte cheltuieli decât cele necesare creșterii și dezvoltării copilului. Se mai joacă și la păcănele. În Constituția României este garantat dreptul copilului de a primi alocație, dar este la latitudinea autorităților să găsească cele mai bune soluții pentru ca banii chiar să adreseze nevoile copilului", a scris, marți seară, Violeta Alexandru, pe Facebook.
 
Ministrul Muncii a anunțat că a ridicat problema eficientizării sistemului actual de acordare a alocațiilor.

„Da, am ridicat în discuție ideea eficientizării sistemului actual; o soluție ar putea fi voucherele. Cu un sistem de excludere (gen alcool, tutun, etc.), nu limitativ. Am putea gândi o legătură a sistemului de distribuție cu școala, ca să încurajăm părinții să vină mai des la școală.

În alte state membre UE alocația de stat este fie condiționată de veniturile părinților (Slovenia, Italia), fie de numărul de copii din familie (Franța). Multe alte state acordă vouchere ca sprijin pentru grădiniță, pentru nou-născuți, pentru baby-sitting, etc. Din toate aceste motive, personal, nu văd altă soluție de reglementare decât printr-o largă consultare publică pe care o voi lansa, la momentul oportun", a mai scris Violeta Alexandru.

În schimb, Ludovic Orban a fost întrebat despre alocațiile copiilor și despre majorarea acestora, el spunând că acesta „este un non-subiect”.
 
„Ce să vă spun, este un non subiect. PNL a avut întotdeuna grijă ca alocațiile pentru copii să crească. Majorările din 2015, 2019 au fost crescute de PNL, tot noi am avut grijă să le indexăm cu rata inflației. În situația de față, proiectul de lege adoptat la inițiativa PSD, un amendament la proiectul de lege nu poate fi aplicat până în momentul în care se va realiza rectificarea bugetară”, a declarat Orban.
 
Întrebat dacă alocațiile copiilor vor fi transformate în vouchere, Orban a spus: „Așa ați citit dumneavoastră la un post de televiziune pe crawl”.
 
Știrea inițială
 
Florin Cîțu a vorbit la Digi 24 despre alocațiile copiilor în 2020 și despre înlocuirea acestora cu vouchere. Ministrul desemnat al Finanțelor a declarat că se vor găsi soluții pentru a crește alocațiile copiilor până la 1 august 2020. De asemenea, Florin Cîțu a venit în susținerea lui Ludovic Orban, care a afirmat că Executivul are în vedere ca alocațiile pentru copii să fie înlocuite cu vouchere, pentru a se asigura că banii primiți de la stat pentru minori vor fi cheltuiți exclusiv în interesul acestora.
 
 „Domnul Prim-ministru se bazează pe principiul că părinții nu vor folosi banii din alocații pe alte lucruri, ci doar pe acele nevoi elementare ale copiilor, cum ar fi rechizite, lucruri educative, fiind un model preluat din America”.
 
Anunțul privind înlocuirea alocațiilor cu vouchere a fost făcut, luni, de către premierul interimar Ludovic Orban, informează Antena 3. Astfel, voucherele ar fi cea mai bună variantă pentru elevi, în loc de alocațiile lunare, întrucât banii ar fi cheltuiți doar în interesul copiilor, spune premierul.

Legea privind alocațiile copiilor a ajuns acum la Camera Deputaților, care este for decizional. Dacă și deputații vor vota la fel, atunci dublarea alocațiilor copiilor se va realiza imediat si nu se mai amână până la 1 august, așa cum susținea  Guvernul Orban că dorește să facă.