ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Alpinistul român Gabriel Viorel Țabără, în vârstă de 48 de ani, a fost găsit mort subit în cortul său de către un șerpaș, informează Everest Chronicle.

"Gabriel și șerpașul său au avut o zi normală și au intrat în corturile lor, așa cum fac de obicei alpiniștii. Dar Gabriel nu s-a mai trezit în următoarea dimineață", a declarat Mohan Lamsal, oraginzatorul expediției Makalu Adventure.

Khimlal Gautam, șeful Biroului de monitorizare și facilitare a expedițiilor de pe teren, a confirmat decesul acestuia. "Am cerut detalii despre incident", a declarat Gautam.

Potrivit lui Lamsal, compania a trimis cinci șerpași imediat ce managerul taberei de bază l-a informat luni despre incident. Unul dintre ghizi, cel care a ajuns în tabără astăzi devreme, care a confirmat decesul, potrivit lui Lamsal. 

Gabriel este a treia victimă a sezonului pe cel mai înalt munte din lume. Aproximativ 400 de alpiniști au ajuns pe vârful Everest până marți, potrivit lui Gautam. Peste 160 de alpiniști se aflau, numai marți, în ultimul efort pentru atingerea vârfului Everestului.  

Gabriel se afla pe munte de peste două luni, deoarece plănuia să escaladeze muntele fără oxigen suplimentar. El a finalizat aclimatizarea (perioada de acomodare cu oxigenul) și mai multe runde de rotație în pregătirea pentru escaladare.

"Cu siguranță nu este vorba de lipsa de oxigen, deoarece oamenii nu folosesc oxigen în Tabăra III. Putem fi siguri de cauza morții doar după autopsie", a declarat Lamsal.