ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Alpinistul Alex Găvan anunță pe pagina sa de Facebook că este pregătit de  o nouă ascensiune: escaladarea a două varfuri de peste 8000 m din Himalaya, fără oxigen suplimentar, în aceeași expediție. Cele două vârfuri sunt Dhaulagiri (8.167 m) și Nanga Parbat (8.125 m), iar parteneri în această ascensiune îi vor fi doi alpiniști, polonezul Pawel Michalski și turcul Tunc Findik.

Acesta este mesajul postat de  Alex Găvan pe Facebook:

„Dragi prieteni,

Alături de doi parteneri minunați și alpiniști redutabili, încep în curând o nouă călătorie, atât interioară cât și pe verticală: două vârfuri de peste 8000m, fără oxigen suplimentar, în aceeași expediție.

Pentru Dhaulagiri-8167m, în Nepal, partener de coardă îmi va fi Pawel Michalski (patru vârfuri de peste opt mii de metri la activ, membru în echipa națională de himalaysm hivernal a Poloniei și fost adjunct al acesteia), alături de care am urcat în premieră românească vârful Gasherbrum 1, 8068m, din Pakistan, în 2007.

Apoi, alături de Tunc Findik (Turcia, unsprezece vârfuri de peste opt mii de metri la activ), mă voi întoarce pe Nanga Parbat-8125m, în Pakistan. Perioada coincide cu trecerea unui an după ce, pe același munte, a trebuit să renunț la ascensiunea acestuia pentru a organiza o operațiune de căutare și salvare pentru alpiniștii Alberto Zerain și Mariano Galvan, dispăruți într-o avalanșă în timp ce încercau parcurgerea crestei Mazeno. Împreună cu Tunc, am reușit premiera românească a vârfului Shisha Pangma, 8027m, din Tibet, în 2013.

Uuu, a inceput numaratoarea inversă. De abia aștept!”

Alex Găvan este primul alpinist român care a escaladat vârful Shisha Pangma (8027 metri) din munții Himalaya. Escalada s-a finalizat la 30 aprilie 2014 și a fost realizată fără utilizarea de oxigen suplimentar. După câteva luni, el a escaladat vârful Broad Peak  (8.047 m) din masivul Karakorum, din Pakistan, dedicând reușita sa memoriei luptătorilor anticomuniști din munți.