Nouă medicamente împotriva tusei, sub formă de sirop și pastile, care conțin fenspirida ca substanța activă, trebuie oprite imediat de la vânzare în toate țările europene, scrie EVZ.ro.

Nouă medicamente similare Eurespal au fost retrase de pe piață de Agenția Europeană a Medicamentului. Aceeași decizie a fost aplicată și în cazul altor două comercializate în afara Uniunii. Toate conțin fenspirida, substanță care era benefică în combaterea tusei productive, dar care provoacă probleme cardiace, au descoperit studii recente.
 
Agenția a comunicat imediat decizia tuturor statelor membre iar farmaciștii au fost somați să retragă imediat produse le de pe raft. Chiar și pacienții aflați în mijlocul tratamentului sunt somați să-l întrerupă și să aducă medicamentul în farmacii, pentru a fi distrus. Medicamentele care conțineau substanța activă erau comercializate și prescrise pe scara largă de medicii din România, fiind indicate chiar și la copiii de peste doi ani. 
 
Mai mulți pacienți care foloseau aceste medicamente pentru tuse au acuzat tulburări bruște de ritm cardiac. Specialiștii au făcut teste pe animale iar rezultatele recente au confirmat cauza tulburărilor cardiace ca fiind fenspirida.