ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Încă doi presupuși torționari au fost dați pe mâna procurorilor. Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului a depus sesizări penale la Parchetul General pe numele fostului comandant al Penitenciarului Galați, Marian Petrescu și fostului locțiitor politic, Gheorghe Boștină.

Doi noi torționari au fost descoperiți de cei de la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului. Este vorba de Boștină D. Gheorghe, general-maior de securitate și Petrescu Ventura Marian (Bonaventura), colonel.

Cei doi ar fi responsabili împreună pentru decesul a peste două sute de deținuți, după cum spune la RFI președintele executiv al Institutului, Radu Preda: "Era vorba de condițiile nemijlocite de trai ale acestor nefericiți ai sorții, care erau obligați să stea în spații foarte mici cu sutele, nu aveau asistență medicală, hrana era insuficientă, abuzuri fizice și psihice, cote de muncă, norme de muncă zilnice, imposibil de onorat, urmate ca atare de bătăi aproape în fiecare zi, percheziții corporale umilitoare, mergând până la refuzul oricărui drept la viață intimă și la tratament demn. Sunt situații pe care e greu să le mai descriem în cuvinte, pentru că ar șoca opinia publică, dar sunt situații în care practic, demnitatea omului a fost călcată sistematic în picioare".

De asemenea, președinte executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului a afirmat că se lucrează împreună cu Parchetul pentru a constitui o bază de ADN-uri pentru a putea identifica rudele celor care au murit la Peridava.
 
IICCMER a anunțat în urmă cu trei ani că, treptat, va face publică lista torționarilor din perioada comunistă. Până acum au fost date publicității cinci astfel de nume.

Reamintim că fostul comandant al Penitenciarului de la Râmnicu Sărat, Alexandru Vișinescu, a primit 20 de ani de închisoare, în timp ce Ion Ficior, comandantul de la Periprava, a fost condamnat la o pedeapsă similară, acest verdict nefiind însă definitiv.