ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit.


Statele Unite au încheiat în termenul limită, 31 august, retragerea militară din Afganistan și operațiunile de evacuare de pe aeroportul din Kabul. Departamentul american al Apărării a difuzat imaginea ultimului militar care a părăsit capitala afgană, transmite A3.

Este vorba despre generalul maior Chris Donahue, comandantul Diviziei 82 aeropurtate. El s-a îmbarcat la bordul unui aparat C-17.  Donahue a absolvit academia militară americană West Point în 1992. A obținut titlul de master la Colegiul Militar Naval și a fost bursier Harvard.

Generalul de două stele a fost implicat în peste 17 teatre de operațiuni militare în Afganistan, Irak, Siria, ultima misiune fiind cea încheiată pe 30 august în Afganistan, Operation Allies Refuge.

Imaginea sa, captată printr-un aparat cu termoviziune pentru vedere pe timp de noapte, înaintea rampei de îmbarcare, va fi, de acum înainte, asociată cu un conflict de 20 de ani, care a angrenat sute de mii de militari străini, a făcut mii de victime printre aliați și sute de mii de victime printre localnici și a consumat resurse de trilioane de dolari.

Odată cu această retragere rușinoasă, aministrația Biden a lăsat în mâinele talibanilor soarta a sute de cetățeni americani rămași încă în Afganistan și un arsenal militar evaluat la nu mai puțin de 85 miliarde dolari.