ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Preacuviosul Părinte Stareț Valerian, fostul actor Dragoș Pâslaru, s-a așezat, de curând, la un Schit de călugări din județul Vâlcea, unde are nevoie de ajutor pentru restaurarea lăcașului de cult. Dragoș Pâslaru era cunoscut drept un actor de mare perspectivă, dar acesta a luat decizia de a renunța la scenă, optând pentru viața monahală. În 2016, la 65 de ani, a fost hirotonit preot, după mulți ani de nevoință la Mănăstirea Pătrunsa și în peșterile ascunse ale Builei – Vânturariței. În prezent, Părintele Valerian încearcă să restaureze o biserică și să întemeieze o mănăstire, iar pentru aceasta are nevoie de ajutor. Biserica de zid cu turlă Buna Vestire – Sfântul Ioan Botezătorul, ctitorie a preotului Constantin și a lui Iftenie, fiind declarată monument istoric, nu poate fi restaurată fără autorizație de construcție și cu aviz de la Ministerul Culturii. Biserica este micuță, construită pe la 1800, dar e foarte frumoasă și poate fi salvată. Ea se află în cătunul Țănculești, care ține de satul Vătășești, com. Golești, din jud. Vâlcea. Din satul Vătășești se face un drum forestier (de pământ) de aprox. 3 km. Dacă plouă, drumul devine greu practicabil, ultima jumătate trebuind parcursă pe jos (se formează șleauri adânci în noroi, care nu pot fi trecute decât cu o mașină mare sau tractor). Părintele Valerian locuiește acolo, într-o baracă improvizată lângă biserică. 

Deocamdată nu sunt chilii. În cătun mai locuiesc doar patru familii, acest loc fiind practic izolat față de sat. Concret, deși părintele nu a cerut ajutor, există propunerea de a fi ajutat cu bani și ceva alimente. Pe lângă cei care vor să doneze, se încearcă constituirea unei echipe, după modelul Voluntari în Apuseni, care să parcurgă pe jos, cu rucsacul în spate, drumul inaccesibil spre acest loc, spre a duce acolo cele necesare.
 
Donații în RON (lei) puteți trimite în Cont RO 83 BRDE 390 SV 562 080 73900, titular cont Mănăstirea Sfântul Mucenic Filimon.
 
Preacuviosul Părinte Valerian este un duhovnic blând, smerit, înțelept și cu mare har de la Duhul Sfânt.
 
Dumnezeu să-i dea putere și sănătate pentru că are o misiune divină de îndeplinit. Preacuvioase Părinte Stareț Valerian, rugați-vă pentru popor, neam și țară. Amin!
 
Vă prezentăm aici o emisiune TVR din 1 noiembrie, cu Părintele Valerian despre sfinții contemporani: