ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ambasada României în Republica Moldova a reacționat luni la atacurile misiunii diplomatice a Federației Ruse la Chișinău, subliniind că "transformarea memoriei militarilor căzuți la datorie în războaie în temă electorală este o expresie de cinism la care nu vrem să fim părtași".

"Nu dorim să ne lăsăm atrași în polemici lansate provocator în spațiul public în această perioadă electorală din Republica Moldova", menționează Ambasada României la Chișinău într-o postare pe pagina sa de Facebook. Din același motiv, nici ActiveNews nu a băgat în seamă provocările ieftine ale KGB-iștilor întârziați ai oficinei fostei URSS de la Chișinău.

Precizările intervin după ce Ambasada Federației Ruse în Republica Moldova a difuzat la 25 octombrie un comunicat, postat și pe pagina sa de Facebook, în care se arată "nedumerită'' de declarațiile Ambasadei României despre ''soldații care au murit eroic la 14 iulie 1941 pentru eliberarea Basarabiei de sub ocupația sovietică" ai regimului Antonescu. ''Asigurările oficialilor de la București care solicită păstrarea 'memoriei eterne a eroilor' sună, sincer, cinic'', se spune, între altele, în comunicatul difuzat de serviciul de presă al Ambasadei Rusiei la Chișinău.

Interesant că Ambasada fostei URSS pare să vorbească aceeași limbă cu Institutul Elie Wiesel de la București.

Această reacție stupid provocatoare a Ambasadei ruse a survenit după ce la 23 octombrie Ambasada României în Republica Moldova a organizat la Cimitirul de Onoare al Eroilor Armatei Române situat în interiorul cimitirului localității Mana, raionul Orhei, o serie de activități dedicate sărbătoririi Zilei Armatei Române, transmite Agerpres.

Mana este chiar satul natal al lui Paul Goma, scriitorul anticomunist care a scris despre odioasele crime în masă ale bolșevicilor o lucrare de referință pentru Istoria României - SĂPTÂMÂNA ROȘIE (PDF).

Ambasadorul Daniel Ioniță a precizat în discursul susținut cu această ocazie că "ostașii români care au căzut pe aceste meleaguri au luptat pentru reîntregirea țării, pentru dreptate și libertate, pentru această palmă de pământ dintre Prut și Nistru, care a aparținut României ca urmare a actului măreț de la 1 decembrie 1918 și care a fost ruptă din trupul țării ca urmare a odiosului Pact Ribbentrop-Molotov". La rândul său, atașatul militar, aero și naval al României în Republica Moldova, col. Cristi Ladaniuc, a subliniat că în Cimitirul de Onoare "odihnesc 16 Eroi Români din cadrul Regimentului 32 Dorobanți, căzuți eroic la datorie, în data de 14 iulie 1941, în urma luptelor purtate în Zona Văii Mana, pentru eliberarea Basarabiei de sub ocupația sovietică, consecință a pactului Ribbentrop-Molotov", menționând că "sacrificiul suprem al Eroilor care-și dorm somnul de veci în acest loc nu va fi uitat niciodată, iar memoria acestora va fi cinstită mereu", conform paginii de Facebook a Ambasadei României în Republica Moldova.


Cinste lor!