ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ambasada SUA la București infirmă informațiile apărute în presă, conform cărora Senatul american ar fi votat eliminarea planului de accelerare a instalării de noi capabilități antirachetă la Baza americană Deveselu, din bugetul Pentagonului. Ambasada dă asigurări că sistemul este complet operațional și în întregime finanțat de către Statele Unite ale Americii, informează B1 TV.
 
Sistemul Balistic de Apărare Anti-Rachetă al NATO va fi în continuare finanțat de americani, susține ambasada Statelor Unite ale Americii la București.

„Legislația avută în vedere în Legea de Autorizare a Apărării Naționale pentru Anul Fiscal 2018 se referă la capacități suplimentare pentru apărarea aeriană a bazei de la Deveselu. Statele Unite își mențin angajamentul de a asigura apărarea României și a tuturor aliaților NATO”, se arată într-un comunicat de presă.
 
Ministerul Afacerilor Externe  susține, de asemenea, că Senatul SUA nu a decis să limiteze bugetul alocat sistemului Aegis Ashore de la baza militară americană de la Deveselu, fiind vizate alte capabilități, care nu erau prevăzute de acordul cu partea română.

Precizarea MAE vine după ce site-ul profit.ro a publicat informații potrivit cărora Senatul Statelor Unite ar fi eliminat din proiectul de buget al Pentagonului pe anul viitor un articol care prevedea accelerarea instalării de noi capabilități la sistemul de apărare antirachetă Aegis Ashore de la baza militară americană de la Deveselu din România.

”Am fost de față când am inaugurat baza antirachetă de la Deveselu. Iar aceasta este o capacitate-cheie a NATO. Ne ajută să ne protejăm împotriva unui atac cu rachete balistice. Dar este doar o parte din capacitatățile noastre de răspuns, de descurajare. Monitorizăm foarte îndeaproape evoluțiile din Coreea de Nord.NATO va face mereu ce trebuie să facă pentru a-și apăra toți aliații, împotriva oricăror amenințări”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. 

Senatul american a menținut în bugetul de apărare al SUA pe anul viitor alocarea de aproape 3 milioane de dolari destinată upgradării infrastructurii bazei aeriene românești 71 de la Câmpia Turzii, care dispune de avioane americane de tip F16 Fighting Falcon.

După votul din Senat, proiectul de buget pe 2018 al Pentagonului așteaptă promulgarea din partea președintelui Donald Trump.