Ambasada americană la Chișinău se laudă pe social media că SUA au împrumutat Armatei Roșii echipamente militare, logistică și bunuri de consum „vitale pentru supraviețuirea Uniunii Sovietice” în cel de-Al Doilea Război Mondial. Postarea a fost făcută joi, 7 mai, anticipând data de 9 Mai, care este sărbătorită drept „Ziua Victoriei” în tot spațiul ex-sovietic, iar în cel occidental e considerată „Ziua Europei”.
 
Declarația americană este delicată pentru spațiul est-european unde, deși nimeni nu contestă necesitatea eliminării pericolului nazist, Uniunea Sovietică nu are deloc alura eroică de „eliberator” pe care și-o arogă, din cauză că popoarele pe care le-a scos de sub influența celui de-Al treilea Reich au avut de îndurat în continuare decenii de dictatură, însă de factură sovietică.     

„Armata sovietică a alungat Germania nazistă din Europa de Est folosind vehicule, benzină și cizme americane. În timpul războiului, Statele Unite i-au furnizat Uniunii Sovietice mii de avioane, tancuri și camioane precum și milioane de tone de bunuri de consum ca parte a programului Lend-Lease. Acestea au fost vitale pentru supraviețuirea Uniunii Sovietice”, a scris Ambasada SUA în Moldova, joi, pe Facebook, într-o postare cu traducere în limba rusă și trimitere către secțiunea rusească a unui site guvernamental american.

Pe respectivul site este postat un articol despre contribuția americană decisivă pentru câștigarea celui de-Al Doilea Război Mondial de către Aliați, inclusiv prin aprovizionarea Uniunii Sovietice cu materiale și provizii. Potrivit sursei citate, SUA au trimis arme și echipamente militare pentru a ajuta URSS să respingă invazia nazistă (româno-germană -n.r.) încă dinaintea intrării Americii în război, survenită în decembrie 1941.  
 
În context, merită precizat că propaganda comunistă de la Chișinău încă îi mai consideră pe români drept „invadatori fasciști” ai așa-zisului popor „moldovenesc”, inventat de sovietici încă din perioada interbelică pentru a-și justifica pretențiile asupra Basarabiei, Bucovinei și, de ce nu, a „întregii Moldove”.