Cea mai neplăcută surpriză pe care a avut-o ambasadorul american în ultima perioadă nu pare să fi fost revocarea Codruței Kovesi de la DNA - pe care aproape că se angajase personal să nu o facă posibilă - ci legea offshore, pentru care venise la București pentru a face presiuni chiar adjunctul Secretarului de Stat, Wess Mitchell. Mai mult, Hans Klemm lansase chiar un avertisment în acest sens Guvernului român  în discursul susținut la recepția de ziua națională a Americii.

Ambasadorul Hans Klemm a criticat, sâmbătă, modul în care Parlamentul a adoptat Legea offshore, care reglementează exploatarea gazelor din Marea Neagră. Hans Klemm a declarat că prin adoptarea acestei legi au fost încălcate toate principiile transparenței și negocierii. „Această lege a fost prezentată prima dată spre vot luni la ora 15.00 și adoptată la 22.00”, a precizat diplomatul american, potrivit Digi24.ro. „Din păcate, nu toate aceste reglementări au fost făcute uniform de recentele guverne. Săptămâna trecută, spre exemplu, Parlamentul a adoptat o nouă lege privind exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră. Președintele nu a promulgat-o încă, așa că trebuie să am grijă. Dar această lege a fost prezentată prima dată spre vot, luni, la ora 15.00, și adoptată la 22.00. A fost foarte rapid, dar a încălcat toate principiile transparenței și negocierii. Este îndoielnic”, a declarat Klemm. Declarațiile au fost făcute, sâmbătă, la Festivalul de Film și Istorii Râșnov, unde a participat la o dezbatere alături de Michele Ramis, ambasadoarea Franței, și Cord Meier-Klodt, ambasadorul Germaniei.

Hans Klemm a fost prezent sâmbătă la Festivalul de Film și Istorii Râșnov, unde a participat la o dezbatere alături de Michele Ramis, ambasadoarea Franței, și Cord Meier-Klodt, ambasadorul Germaniei.

Legea offshore, care reglementează exploatarea gazelor din Marea Neagră, a fost adoptată de Camera Deputaților, în calitate de for decizional, în sesiunea extraordinară care s-a încheiat vineri.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a susținut că legea, adoptată de Camera Deputaților într-o formă mult diferită de cea adoptată de Senat, va ajuta România să nu mai fie dependentă energetic de ruși.

Legea va impune operatorilor să plătească impozite progresive pe venituri suplimentare, 50% din toată producția va trebui tranzacționată pe piața românească, iar sumele obținute vor fi direcționate spre parteneriatele public-private.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews