ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Votul românilor de la alegerile locale l-a nemulțumit pe ambasadorul SUA în România, care le ceruse românilor, înaintea scrutinului, să nu voteze candidați acuzați de corupție. Ambasadorul SUA la București, Hans Klemm, consideră că după ce în unele orașe au câștigat primari condamnați sau care au probleme cu justiția mesajul transmis de România către SUA și partenerii străini ai țării noastre este unul "periculos". 

Deși intervenția sa de dinaite de alegerile de duminică, în care îi sfătuia pe români cum să voteze, a fost criticată de comentatori politici și jurnaliști români, care au văzut demersul său drept o încălcare a uzanțelor diplomatice, Han Klemm a revenit. Cu un mesaj similar, prin care denunță modul în care au votat românii la alegerile locale.

Faptul că persoane care au probleme cu justiția - în speță un primar condamnat - au câștigat alegerile locale "transmite un mesaj periculos către SUA, către partenerii internaționali ai României și către cetățeni", a declarat, miercuri, ambasadorul Hans Klemm.

"Cred că se transmite un mesaj periculos către SUA, către partenerii internaționali ai României și către cetățenii români când politicieni care au fost, în acest caz, investigați, judecați și apoi condamnați la închisoare sunt aleși primari", a afirmat diplomatul american, citat de Agerpres.

"Votanții români au vorbit. Au ales candidatul care le-a plăcut cel mai mult. Este greu să înțeleg modul în care ei au gândit, dar acum aleșii au șansa să facă tot ce pot pentru cei care i-au pus în funcție", a adăugat Klemm.

El a spus că partidele politice trebuie să se concentreze asupra alegerilor parlamentare din noiembrie și din nou a ținut să se implice, făcând unele recomandări: "Aș încuraja partidele să selecteze candidații care vor reprezenta România viitorului", a completat Klemm.
 
Diplomatul american crede că problemele cu justiția ale unor aleși ies în evidență într-un context în care DNA este un exemplu de luptă împotriva corupției în regiune.

"România a fost o insulă de stabilitate în această parte a lumii. (...) A fost văzută în regiune ca model pentru lupta împotriva corupției. (...) DNA a fost rugată de alte țări să asigure asistență în ceea ce privește lupta împotriva corupției", a adăugat ambasadorul SUA la București.

Ambasadorul s-a întâlnit miercuri cu studenți ai Universității din București, unde a susținut discursul "NATO in the 21st Century" și a răspuns întrebărilor studenților.